• Как да останеш спокоен в напрегната ситуация?

    Как да останеш спокоен в напрегната ситуация?

    Повечето от нас са се сблъсквали със ситуация, в която осъзнаваме, че сме допуснали огромна грешка. Това може да бъде изпускане на важна бизнес среща,

    Как да останеш спокоен в напрегната ситуация?

    Повечето от нас са се сблъсквали със ситуация, в която осъзнаваме, че сме допуснали огромна грешка. Това може да бъде изпускане на важна бизнес среща, печатна грешка във финансовия отчет или момента, в който се сещаме, че сме забравили да приберем детето от училище, а то в приключило преди час и половина. Подробностите са различни, но всеки е усещал надигаща се вълна на ужас и паника в такъв момент.

    „Грешка – човешка”, казват хората. Случва се на всеки да сгреши, но трябва да знаем как да запазим спокойствие в напрегнатите ситуации, които ни поднася ежедневието.

    Ново изследване на Харвард Бизнес Скул, показва, че повечето от нас остават спокойни по „грешния” начин. Хората, които се сблъскват с кризистни ситуации по-често имат повече самоконтрол и се справят по-лесно с тях, докато за хората, които са въвлечени в такива ситуации по-рядко, това е един много напрягащ и натоварващ момент, който те трудно посрещат и трудно запазват самообладание.

    „Хората имат много силна интуиция. Да се опитат да я „успокоят” е най-добрия начин, но това може да бъде много трудно и в повечето случаи неефективно.” – коментира автора на изследването Алисън Брукс. „Когато хората са притеснени и се опитват да се успокоят, те започват да си мислят за всички неща, които биха могли да се объркат. Когато обаче са развълнувани, мислят само за това как нещата могат да вървят добре.”

    Да останеш фокусиран, спокоен и ефективен в напрегнат момент зависи от самият теб. Хората, които по-често се сблъскват с такива ситуации са в състояние да насочат своите емоции в производство на поведението, което искат да покажат. С други думи, те превръщат в енергия, своята тревожност и възбуда.Това, обаче, не може да се случи, ако не използваш логиката си.

    Да направиш голяма грешка е много неудобно и срамно. Може да се разкрещиш на шефа си и това да се отрази на следващата ти оценка, дори да повлияе на заплатата ти, но по всяка вероятност, шефът ти няма да те уволни, да загубиш къщата си и да живееш в колата си.

    В момент на паника и страх трябва да си зададете 2 въпроса: Какво е най-лошото, което може да се случи, в резултат на това? Това ще има ли значение след 5 години? Вероятно ще осъзнаете, че се паникьосвате заради очаквания срам и общественото мнение, повече от всичко останало. След като успеете да превъзмогнете това ще бъде много по-лесно да контролирате ситуацията. Напомняйте си: „Аз съм повече от тази ситуация. Една неволна грешка няма да ме определя!”

    Трябва да разберете, че хората не се занимават толкова с вас. В момент на притеснение вие се виждате, като центъра на водовъртежа и си мислите, че всички гледат вас. Е, не е така.

    Задействайте логиката си. В моменти на паника и напрежение, логиката е най-добрия помощник. След като си поемете въздух, трябва да си зададете няколко въпроса: Какво точно се случи?, Какви ще са евентуалните последици?, Има ли време, тези последици да се избегнат?, Ако да, по какъв начин?,  Кой трябва да участва?

    След като сте разбрали фактите и сте прояснили главата си може да започнете да действате по решаването на проблема. Добре е да изясните всички предимства и недостатъци ан решението и да действате бързо и стегнато.

    И все пак никой не е перфектен. Дори най-успешните хора правят сериозни грешки, Уолт Дисни, например, е бил уволнен от Канзас Сити Стар, заради липсата си на въображение. Никой не обича да прави грешки, но без значение колко голяма е грешката, която сте допуснали, паниката няма да помогне. Вместо това запазете спокойствие, направете план и продължавайте напред.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0