• 9 съвета как да си поискаме повишение

    9 съвета как да си поискаме повишение

    Разговорите за повишение са изключително неудобни и стресиращи. Предлагаме няколко начина, как и защо да поискате увеличение на заплатата.

    9 съвета как да си поискаме повишение

    Най-нормалното нещо в кариерата на човек, е да иска развитие, както като позиция, така и като заплащане. Факт е обаче, че разговорите за повишение са изключително неудобни и стресиращи. Повечето хора се притесняват дали работодателите им няма да ги гледат с други очи, след исканото повишение. Някои дори се притесняват от евентуално уволнение, след поискване на по-висока заплата.

    В края на краищата, много хора изпускат желаното възнаграждение, заради страх от разговор на тема пари. Приготвили сме ви 9 съвета, как и защо да поискате увеличение на заплатата си.

    1. Заслужете го

    Най-голямата грешка е да си мислите, че заслужавате увеличение, защото сте в компанията от дълго време. Е, не е така. Добре е преди това да „изработите” желаната сума и да имате истински доводи и аргументи за поискване на повече пари.

    2. Подгответе се

    Добре е преди срещата да се подготвите с конкретни доказателства – защо да получа повишение!? Обяснете с какво сте допринесли на фирмата във финансов аспект и как сте намалили разходите й.

    3. Обяснете как сте допринесли в нефинансов план

    Ако нямате особени заслуги към фирмата от финансова гледна точка, то изтъкнете как сте обогатили фирмата културно. Сплотяване на екипа, организиране на фирмени партита или просто общи обеди. Трябва да сте подготвени за всеки въпрос от страна на управителя.

    4. Опознайте пазара

    Ако сте сигурни, че заслужавате желаното повишение и сте подготвили съответните аргументи е нужно да проучите пазара. Добре е да бъдете реалисти към желаната сума, което значи, че трябва да проучите колко взимат другите професионалисти в областта, за да имате реална представа за възнаграждението си.

    5. Не говорете за това с колеги

    Не е уместно да питате колегите си, кой, колко получава, кой, кога е взел повишение и колко. Аргументът, който НЕ трябва да ползвате при преговори за заплата е, че ваш колега е получил повишение, което вие заслужавате.

    6. Точният момент

    Не бива да преговаряте за увеличение след много добър и особено след много лош проект. Ако поискате увеличение веднага след добър проект, работодателят ви може да си помисли, че сте били мотивирани от потенциалното възнаграждение. Хубаво е да изчакате месец-два след добро постижение, докато е още прясно.

    7. Компанията може ли да си го позволи

    Не е добре да искате повишение, ако знаете, че компанията преминава през тежък период, независимо дали имате лични постижения или не.

    8. Аргументите за повишение не трябва да са свързани пряко с вас

    При преговори за увеличение на заплатата, не е добре да използвате местоимения, като „аз” и „мен”. По добре обърнете внимание на целите на компанията и свържете аргументите си с тях.

    9. Подгответе се за „НЕ”

    Повишението не винаги е възможно, трябва да се подготвите и за отрицателен отговор. Тогава е най-добре да попитате дали може и ако да, то как, да получите повишение в следващите месеци.

    съвети повишение агументация

    Оценка на новината

    0