• Няколко полезни съвета към теглещите ипотечни кредити

    Няколко полезни съвета към теглещите ипотечни кредити

    2015 година бе добра за пазара на недвижими имоти, основно заради понижението на лихвите по ипотечни кредити. В края на годината, лихвите по ипотечните кредити се движиха между 4,8% - 5,9%. Освен лихвите обаче, има и други неща, които трябва да се имат предвид, преди да теглите ипотечен кредит.

    Няколко полезни съвета към теглещите ипотечни кредити

    Като цяло, 2015 година бе добра за пазара на недвижими имоти, основно заради понижението на лихвите по ипотечни кредити. В края на годината, лихвите по ипотечните кредити се движиха между 4,8% - 5,9%. Според прогнозите на „Кредит център“ в края на 2016 година те най-вероятно ще варират между 4.25% - 5.25%. Освен лихвите, Ви предлагаме няколко съвета, които е добре да имате предвид, преди да вземете ипотечен кредит:

         1. Постоянно поддържайте чиста кредитна история

    За да получите одобрение за кредит, не трябва да имате просрочени задължения. Имайте предвид, че банките със сигурност ще Ви проверят в кредитния регистър. Ако имате лоши кредити, съвсем възможно е да Ви откажат финансиране.

         2. Не трябва да сте свръхзадлъжнели

    От важно значение е да разчистите всички стари задължения, преди да теглите ипотечен кредит. Кредитни карти, потребителски кредити и др. сериозно намаляват разполагаемия Ви доход, които финансовата институция ще разглежда, преди да Ви одобри. Не правете големи покупки (например: автомобил).

       3. Заделете средства за първоначална вноска

    Заделянето на средства за първоначалната вноска при покупка на имот също е критично, за да се получи одобрение от финансовата институция. Като цяло, 20% самоучастие е добре за начало. Така ще намалите и натиска, които ипотечния кредит ще оказва върху доходите Ви.

       4. Необходимо Ви е предварително одобрение

    Преди да стартирате процеса на търсене на имот, важно е да знаете дали ще Ви одобрят за кредит. Това става, като посетите няколко клона на различни банки и се консултирате с кредитни инспектори.

      5. Изберете си най-добрата оферта

    Изискванията за задължителна застраховка и размерът й, други такси и комисиони, както и допълнителните изисквания на банката оказват влияние върху избора на финансова институция. Необходимо е и да знаете типа ипотечен кредит, които търсите. Някои  кредитоискатели, например, искат лихвата да им е фиксирана за по-дълъг период от време – например 10 години.

       6. Не купувайте по-голямо жилище от това, което можете да си позволите

    Не бива да се „хвърляте“ на големи и скъпи имоти. Съобразете се с размера на кредита Ви, иначе така рискувате да загубите всичко, ако не успявате да погасявате вноските.

       7. Не забравяйте допълнителните разходи

    Покупката на имот е свързана с доста допълнителни разходи. Не ги забравяйте и заделете средства например за нотариални разходи, брокерски и консултантски комисиони (ако работите с агенции), разходи за оценки и данъци. Често се случва, да имате нужда и от пари за ремонтни дейности или довършителни работи по жилището.

    ипотечни кредити покупна на жилище вноски по кредит

    Оценка на новината

    0