• Две прости думи за постигане на успех

    Две прости думи за постигане на успех

    Проф. Бърнард Рот, който преподава инженерни науки в Станфордския университет, смята че ако заменим две думи от речника си ще постигнем успех много по-лесно и бързо.

    Две прости думи за постигане на успех

    Проф. Бърнард Рот, който преподава инженерни науки в Станфордския университет смята, че ако заменим две думи от речника си ще постигнем успех много по-лесно и бързо.
    Рот посочва промените, които трябва да внесем в езика си, които биха ни направили много по-успешни, в книгата си „The Achievement Habit”.

    1. Заменете думичката „трябва” с „искам”
    Един от студентите на проф. Рот се нуждаел от допълнителни уроци по математика, на които мразел да ходи. Рот му препоръчал в следващите пъти, в които трябвало да говори за това, да замени думата „трябва” с „искам”. В един момент момчето осъзнало, че наистина иска да изкара този курс, защото това щяло да помогне за неговата специализация. Ползата в пъти надвишавала нежеланието на студента да посещава часовете.
    „Това е ефикасно упражнение. Така хората осъзнават, че дори нещата, които са им неприятни са част от техния избор”, казва Рот.

    2. „Но” се заменя с „И”
    „Искам да прочета тази книга, но имам да свърша и домакинската си работа”. Всеки от нас е имал в главата си подобни дилеми, но какво ще кажете, следващия път, в който подобно противоречие се появи в главата Ви да си кажете: „Искам да прочета тази книга и да свърша домакинската си работа”? „Думата „но” създава конфликт в ума Ви, а в действителност този конфликт не съществува.”, казва професорът.
    Когато използвате „и” вместо „но”, мозъкът Ви започва да търси варианти как да се справите и с двете неща. Ще осъзнаете, че можете да свършите задълженията си и след това да се отдадете на четене.

    Независимо от проблема, ако промените изказа си е възможно да откриете решение, което до сега не е било видимо. Ще успеете да внесете ред и повече контрол, както в личен, така и в професионален план.

    Бърнард Рот "The Achievement Habit"

    Оценка на новината

    0