• Русия пуска частична приватизация на едни от най-големите си компании

    Русия пуска частична приватизация на едни от най-големите си компании

    Според информацията сред дружествата е енергийният гигант „Роснефт”, както и най-голямата компания за нефт в света „Транснефт”. Останалите фирми са „Алроса”, авиопревозвачът „Аерофлот”, „Ростелеком”, „Совкомфлот”, както и руските железници.

    Русия пуска частична приватизация на едни от най-големите си компании

    Евтиния петрол и санкциите на Запада принуждават Русия да пусне за частична приватизация някои от най-големите си стратегически компании. Руското правителство работи върху оформянето на документите, като целта е това да осигури свежи финансови средства за руската хазна. Според информацията сред дружествата е енергийният гигант „Роснефт”, както и най-голямата компания за нефт в света „Транснефт”. Останалите фирми са „Алроса”, авиопревозвачът „Аерофлот”, „Ростелеком”, „Совкомфлот”, както и руските железници.

    Очаква се крайният списък с раздържавяваните компании да бъде потвърден с подписа на президента Владимир Путин до края на тази седмица.

    Момента за това е не само подходящ, но и належащ. Кремъл спешно се нуждае от финансова помощ, след като дефицитът на страната може да нарастне до 21 млрд. долара при цена на барел петрол – 40 долара. Към момента петрола се търгува под тази минимална граница, което прави положението на Русия още по-сложно.

    Повечето от потенциалните и предпочитани купувачи ще бъдат местни, но чуждестранни инвеститори също ще имат възможност да се включат в търговете за руските гиганти..

    Още през ноември икономическият министър Алексей Улюкаев потвърди, че се обмисля допускането на Китай в частичната приватизация на „Роснефт”. Независимо от желанието си обаче, Пекин вероятно ще бъде възпрепятстван за подобно участие, заради сложната икономическа обстановка в страната.

    русия приватизация на компании руски компании руски държавни компании

    Оценка на новината

    0