• Румъния – няколко крачки пред нас

    Румъния – няколко крачки пред нас

    Статистиките от последните месеци, дори няколко години показват едно и също- Румъния изпреварва България в основните сфери.

    Румъния – няколко крачки пред нас

    Статиските от последните месеци, дори няколко години показват едно и също- Румъния изправарва България в основните сфери. Доходи, външни инвестиции, конкурентноспособност, реформи и т.н. Списъкът е дълъг. Но това, за което в последно време северната ни съседка често е давана за пример е борбата с корупцията. 

    След появата на румънската Национална антикорупционна дирекция, започват и радикланите промени там. Започва реална борба с корупацията, която борба е приета радушно както от ЕС, така и от САЩ. Дирекцията не си играе на дребно и повдига обвинения срещу министри, депутати, кметове, бизнесмени, прокурори и др. Никой от политическия елит не е в безопасност. Дори бившия премиер Виктор Понта е обвинен в пране на пари и укриване на данъци, което го принуждава да подаде оставка. Също така от Дирекцията са запорирани сметки и са иззети незаконни имущества от политическата класа, на стойност около 500 млн. евро.

    През една река разстояние е малко по-различно. В България политическата и икономическата стабилност или не съществуват, или са много крехки и не продължават дълго. Страната е на първо място в ЕС по корупция, като след нас е Италия. Корупцията и организираната престъпност са основното препятствие пред развитието на страната, но до този момент няма яснота как ще бъде преодоляно то. В България постоянно се създават органи за борба за корупцията, сменят се министри и закони, но ефект няма. Последният опит за борба с корупцията е спорният закон „Кунева“, който едва ли ще доведе до ефективни резултати.

    България и Румъния са под мониторинг за корупцията от 2007г. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер наскоро похвали усилията на Румъния, като намекна, че Механизмът за сътрудничество и проверка ще приключи през 2019 г.

    Бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей смята, че самите институции не са толкова важни в борбата с корупцията колкото самите хора, които трябва да приемат присърце борбата с корупцията и да водят до край, независимо от хората, срещу които се води тази борба.

    Поне до 2020г., България ще остане под мониторинг и ще продължи да изостава от Румъния по отношение на борбата с корупция, което ще се отрази негативно върху политиката и икономиката на страната.





     

    България Румъния Корупция

    Оценка на новината

    0