• Саудитска Арабия ще тегли заем

    Саудитска Арабия ще тегли заем

    За пръв път от над 15 години насам, Саудитска Арабия ще тегли заем. Това се поражда от проблемите с ниската цена на петрола. До преди 2 години беше 100 долара за барел, сега е около 40.

    Саудитска Арабия ще тегли заем

    За пръв път от над 15 години насам, Саудитска Арабия ще тегли заем. Това се поражда от проблемите с ниската цена на петрола. До преди 2 години беше 100 долара за барел, сега е около 40. Очаква се, заема да е в размер на 10 милиарда долара. Финансовата дупка на страната е в размер на над 80 милиарда долара.

    Саудитска Арабия ще продаде облигации, които са петгодишни. В момента страната преговаря с банки от САЩ, ЕС и Китай. Други стратегии са за увеличаване на бензина и намаляване на субсидиите за държавните предприятия. Властите ще въведат мерки, включващи преструктуриране на субсидии, налагане на данък добавена стойност и на такъв върху енергийните и напитките със захар, както и на луксозните стоки. Приходите от ДДС, трябва да са около 10 милиарда долара на година. Благодарение и на тези мерки, страната ще прекрати и своята тясна зависимост от петрола.

    Саудитска Арабия няма голям избор. Ако не вземе заем и не осъществи нужните реформи, има реална опасност да фалира.

    долари Саудитска Арабия Заем

    Оценка на новината

    0