• Във Венецуела минаха на двудневна работна седмица

    Във Венецуела минаха на двудневна работна седмица

    Правителството във Венецуела даде нареждане, да се работи само два дни в седмицата. Тази мярка е поредната за пестене на ток.

    Във Венецуела минаха на двудневна работна седмица

    Правителството във Венецуела даде нареждане, да се работи само два дни в седмицата. Тази мярка е поредната за пестене на ток. Въпреки това, заплатите няма да се променят, а производството и търговията на храни остават незасегнати. Мерките, обявени по националната телевизия, ще засегнат над два милиона държавни служители, работещи в различните правителствени институции.

    Припомняме, че Венецуела е в най-тежката рецесия, може би от създаването си. Страната беше засегната изключително тежко от спада на цената на петрола – основната ѝ експортна стока и източник на долари в страната.Управляващите наложиха режим на тока, за спестяване на електроенергията, също така започнаха да съкращават работната седмица, дори смениха и часовата си зона, за да се ползва повече от дневната светлина в работно време. На търговските центрове е наредено да се снабдят с генератори, а жените са посъветвани да ползват по-рядко уреди като сешоари например.                                           
    Сушата намали рекордно равнището на основния язовир в страната, на който се намира ВЕЦ "Гури", обслужващ над 70% от енергийните нужди на богатата на петрол страна. Според критици на режима обаче, енергийните системи е трябвало да се подменят отдавна.

    Призедентът Мадуро призова населението да прояви разбиране и то го прави, но предвид инфлацията, дефицита на стоки и режимът на тока в страната, разбирането няма да е безгранично и много скоро се очакват масови протести и бунтове.

    Венецуелската икономика е на ръба на катастрофа, която може да доведе до гражданска война и масови безредици.

    Венецуела Криза

    Оценка на новината

    5.00