• Основната лихва на Русия няма да се променя

    Основната лихва на Русия няма да се променя

    Централна банка на Русия прогнозира, че през следващата година икономическия растеж на страната ще достигне малко под 1%.

    Основната лихва на Русия няма да се променя

    Централна банка на Русия прогнозира, че през следващата година икономическия растеж на страната ще достигне малко под 1%, а през следващите 2 години прогнозите са, че този процент ще достигне 1,5 – 2%.
    Прогнозите са направени на база очаквания за темповете на световната икономика, запазване на структорните ограничения пред развитието на държавната икономика, както и за средногодишната цена на петрола -  $40 за барел.

    Съветът на Централна банка на Русия прие решение за запазване на досегашната си основна лихва от 10 %.
    За момента безработицата в Русия остава на стабилно равнище.

    Регулаторните органи твърдят, че покачването на икономическата активност и инфлация е било очаквано и отговаря на прогнозите. Макар, че рисковете от инфлация спадат, от Централна банка са на мнение, че това се дължи на временни фактори. Очакванията на банката са инфлацията в страната да се забави до 4% в края на следващата година.

    Централна банка на Русия два пъти понижи основната лихва – веднъж през юни и още един път през септември. Регулаторното ръководство заявява, че смекчаване на паричната политика ще настъпи не по-рано от второто тримесечие на 2017г.

     

    Основна лихва в Русия Руска Централна банка

    Оценка на новината

    0