• Още един тунел ще свързва Азия и Европа

    Още един тунел ще свързва Азия и Европа

    „Евразия” ще намали времето за пътуване между два района на Турция

    Още един тунел ще свързва Азия и Европа

    "Откриването на тунела „Евразия” - това е дългоочаквана наша мечта. Турция, която 600 години е мост между Изтока и Запада, продължава да свързва континентите. Никаква сила не може да спре Турция, не може да я постави на колене. Ще се борим с тероризма до пълната победа над него” – коментира Бинали Йълдъръм,премиер на Турция на церемонията по откриването на пътния тунел „Евразия” под Босфора. На церемонията присъстваше още, председателят на турския парламент Исмаил Кахраман, а новопостроения тунел беше открит от президента Реджеп Ердоган.

    „Евразия” ще намали времето за пътуване между два района на Турция – „ Казлъчешме” и „Гьозтепе”. До сега пътят между двата беше около час и половина. С новия тунел това време ще се намали до 15 мин. Това е вторият тунел, който свързва азиатския и европейския континент.

    Дължината на тунела е 5.4 км, от които 3.4 км са под Босфора. Заедно с другите пътища в системата, дължината на тунела ще бъде 14.6 км, а дълбочината – 106 м.  Тунелът е проктиран, така че да издържи на земетресение с магнитут 9 по скалата на Рихтер.  Преминаването през тунела ще се заплаща от 4 до 6 долара, в зависимост от вида на преминаващото превозно средство. 

    европа тунел "Евразия" втори тунел под Босфора Азия тунел под Босфора

    Оценка на новината

    0