• Процедурата по Brexit започва

    Процедурата по Brexit започва

    Тереза Мей получи разрешение да задейства процедурата по излизане на Великобритания от ЕС.

    Процедурата по Brexit започва

    След като Върховният съд на Великобритания определи, че процедурата по излизане на страната от ЕС може да започне само след одобрение на парламента, за момент изглеждаше, че Brexit няма да има.
    Британският парламент гласува с мнозинство „За” активирането на член 50 от Лисабонския договор. Така Тереза Мей, премиер на Великобритания, получи разрешението да задейства процедурата по Brexit незабавно.

    Близо 500 души от парламента на Великобритания гласуваха в полза на Тереза Мей – 167 от лейбъристите, 319 депутати от Торите и 8 независими. Партията на лейбъристите се раздели с доста членове, подали своите оставки след като толкова много от тях подкрепиха Brexit. Лидерът на партията – Джереми Корбин, публично заяви, че не подкрепя идеята за излизане на страната от ЕС и призова членовете на партията си да гласуват „Против”.

    Всички 50 депутати от Шотландската национална партия дадоха отрицателен вот, както и 47 души от лейбъристите. Един консерватор и седем либерал-демократи също гласуваха с „Против”. Общия брой, който не подкрепи идеята е 147, което е далеч от броят на депутатите подкрепили Brexit.

    „Консерваторите се потупват по рамото, а не осъзнават че тази вечер разбиха два съюза.”, написа Джоана Чери, депутат от югозападен Единбург, в своя профил в Twitter.
    С излизането си от ЕС, Великобритания иска да ограничи неконтролираната имиграция в страната си. Целта опира до ограничение на свободното движение на работна сила.

    ЕС Brexit Тереза Мей Великобритания излиза от ЕС

    Оценка на новината

    0