• Как Братислава се превърна в инкубатор за стартъпи?

    Как Братислава се превърна в инкубатор за стартъпи?

    Ярослав Луптак,  съосновател на фирма за рисков капитал в Словакия, е бил на 5 години, когато Чехословакия излиза от комунистическото управление.

    Как Братислава се превърна в инкубатор за стартъпи?

    Ярослав Луптак,  съосновател на фирма за рисков капитал в Словакия, е бил на 5 години, когато Чехословакия излиза от комунистическото управление. Само няколко години по-късно Словакия става независима република.

    „По това време „предприемач” беше мръсна дума. Бащата на Луптак е построил мелница за обработка на дървен материал през 1990г. и много словаци са гледали скептично на това. По това време е настъпила треската за злато. Много компании са били разпродадени, за да оцелеят и твърде много хора са загубили работата си.

    През последните години, отношението към предприемачеството се е променило драстично. Малките предприятия са основата на икономиката в страната. Общият икономически капитал на страната за 2016г. е около $86.6 млрд.
    Якуб Клаймс, съосновател на стартъпа Jump Soft, занимаващ се с разработки на софтуер  казва, че предприемачестовото е сравнително ново в страната и всяка година могат да се видят различни промени.
    Компанията на Клаймс е увеличила продажбите си с 1965% в периода между 20212г. и 2015г.

    Защо Ви разказваме това? Защото според класацията за най-бързо развиващи се компании, 107 от братиславските стартъпи попадат в нея. Най-силните козове на страната са в секторите на IT технологиите. Наскоро Илън Мъск насочи вниманието си към страната и подписа споразумение за изграждането на линия на Hyperloop, която да свързва столицата и другите градове.

    Регулациите в страната са един от недостатъците. Те пречат на малките фирми да се развиват. Освен това, достъпът до рисков капитал е много по-малко в сравнение със Силициевата долина, например. Въпреки това Братислава има няколко предимства за стартиране на бизнес.

    Ресурси
    Братислава е малък пазар и повечето стартъпи се фокусират над международните пазари още в началото. Освен това Словакия се намира в сърцето на Централна Европа. В столицата има много ресурси и акселераторски програми, които са на разположение на предприемачите. Преди 6 години, например, Луптак, за когото Ви разказахме в началото, е помогнал за стартирането на съзтезание за стартъпи, в което голямата награда е $50 000. Много предприемачи вече насочват инвестициите си към Словакия, а освен това Словашката Бизнес Агенция осигурява финансиране, бизнес кредити и консултации за местните фирми.

    Таланти
    Словашкият технологичен университет, местните инженерни училища и други институции са производители на таланти в технологичната среда. За съжаление, много от стартъпите трябва да се борят за добре подготвените кадри с големите технологични компании. За да привлекат студентите на своя страна, малките фирми трябва да предложат конкурентни предимства. В страната все още големите и утвърдили се компании привличат технологичните таланти.

    “Стартъпите, в Словакия,  имат достъп до различни ресурси. Това им позволява да се развиват, но смятам, че идва момента, когато компаниите трябва да помислят къде би имало по-добър пазар.”, казва Майкъл Коор, който е главен изпълнителен директор на Vectary, компания за 3D моделиране. В момента неговата компания е в процес на преместване от Братислава в Ню Йорк.

    Братислава се нарежда на трето място като инкубатор на стартъпи. Много от потенциалните предприемачи вече инвестират в тях и разширяват мирогледа им. В страната все повече млади хора стартират свой успешен бизнес. Една такава компания е ESET, занимаваща се с IT сигурност, която вече е събрала над 100 млн. потребители в 202 страни по цял свят.
    Съвсем не е далеч моментът, в който все повече стартъпи ще насочат вниманието си към международния пазар.

     

    Словакия Братислава инкубатор за стартъпи

    Оценка на новината

    0