• Камарата на лордовете забави процедурата по излизане на Великобритания от ЕС

    Камарата на лордовете забави процедурата по излизане на Великобритания от ЕС

    Камарата на лордовете на британския парламент подкрепи предложението на лейбъристите за защита на европейците.

    Камарата на лордовете забави процедурата по излизане на Великобритания от ЕС

    Камарата на лордовете на британския парламент подкрепи предложението на лейбъристите за защита на европейците, живеещи в страната, след излизането й от ЕС. С 358 гласа срещу 256 против, поправката в законопроекта ще забави плановете на премиера на Великобритания – Тереза Мей.

    Новият законопроект изисква да се внесат предложения как да бъдат защитени трите милиона европейци, живеещи и работещи във Великобритания. Това трябва да стане до три месеца след задействането на чл. 50 от Лисабонския договор, който ще стартира процеса по излизане на страната от Европейския съюз.

    На 9 февруари Камарата на общините одобри законопроекта без да внесе поправки. Сега ще се наложи ново преразглеждане, което може да доведе до голямо забавяне. Двете Камари трябва да приемат закона в един и същи вид, за да бъде подписан от кралица Елизабет Втора. В противен случай ще се получи една игра на „пинг-понг”, която може да продължи прекалено дълго.

    След 9 февруари, Мей се надяваше и Камарата на лордовете да не внесе промени в законопроекта и чл. 50 да бъде задействан до края на март.

    Brexit Тереза Мей Лисабонски договор Камара на лордовете

    Оценка на новината

    5.00