• Европарламентът избира своите председател и заместник-председатели

    Европарламентът избира своите председател и заместник-председатели

    Четирима са кандидатите за председателския пост на висшия законодателен орган на ЕС

    Европарламентът избира своите председател и заместник-председатели

    На 3 юли евродепутатите не успяха изберат кой да заеме поста председател на Парламента през следващите две години и половина. Същите кандидати ще участват във втория тур.

    Четирима са кандидатите за председателския пост - Ска Келер (Зелените, Европейски свободен алианс, Германия), Сира Рего (Европейската обединена левица / Северна зелена левица, Испания), Давид-Мария Сасоли (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Италия) и Ян Захрадил ( Алианс на консерваторите и реформистите в Европа, Чешката република).

    След избирането на председател, евродепутатите ще изберат 14 заместник-председатели.

    Новият Европейски парламент беше официално учреден на 2 юли в Страсбург. За пръв път от 1979 г., когато се поставя началото на изборите за Европейски парламент, процентът на новите членове на ЕП е толкова висок (61%). По-висок е и процентът на жените-членове на ЕП - 40%, в сравнение с 37% през 2014 г., информират от пресслужбата на Европейския парламент.

    Най-младият евродепутат е Кира Мари Петер-Хансен от Дания (21 г.), а най-възрастният - Силвио Берлускони от Италия (82 г.).

    Новият парламент е съставен от седем политически групи - една по-малко от предишния законодателен мандат. Всички евродепутати, които не са се присъединили към политическа група, са изредени като независими, но могат във всеки един момент да се присъединят към група. От 2009 г. насам, според Правилника на дейността на Парламента, политическите групи трябва да имат най-малко 25 членове, избрани в най-малко седем държави-членки.

     

    Снимка: Пресслужба на Европейския парламент

    Европейски парламент Страсбург председател избор

    Оценка на новината

    0