• Финансовия директор на Huawei екстрадирана от Канада по настояване на САЩ

    Финансовия директор на Huawei екстрадирана от Канада по настояване на САЩ

    В процеса срещу изпълнителния директор на Huawei Менг Ванчжоу, канадски съдия постанови, че делото за екстрадиция срещу нея ще продължи, с което Менг се приближава до обвинението за измама в САЩ. Китай разкритикува Канада заради това решение.

    Финансовия директор на Huawei екстрадирана от Канада по настояване на САЩ

    В дело срещу изпълнителния директор на Huawei Менг Ванчжоу, канадски съдия постанови, че делото за екстрадиция срещу нея ще продължи, с което Менг се приближава до обвинението за измама в САЩ. Китай разкритикува Канада заради това решение.

    Китай обвини Канада, че е "съучастник" в стремежа на САЩ да подкопае авторитета на Huawei и други китайски технологични гиганти, след като канадски съд се противопостави на ключовия изпълнителен директор на Huawei Менг Уанжоу в битката за екстрадиция. 48-годишната Менг е най-голямата дъщеря на основателя на Huawei Рен Дженгфей и е главен финансов директор на компанията. Тя е обявена за издирване от САЩ заради обвинения в измама, свързани със санкциите на Вашингтон срещу Иран.

    В сряда канадският съд разреши да бъде продължен процеса по екстрадирането на Менг в САЩ. Докато двете държави имат договор за екстрадиция, канадските закони позволяват екстрадиция само, ако обвиненията срещу въпросното лице също биха квалифицирани като престъпления на канадска земя.

    Обвиненията за измама обуславят решението

    Американските прокурори твърдят, че Менг е излъгала ръководителите на банката HSBC за Skycom - компания за снаряди, за която се твърди, че е извършвала дейност в Иран. Според съдебните документи Менг каза на ръководителите на HSBC през 2013 г., че Huawei вече не е собственик на компанията и че тя е подала оставка от борда на директорите на Skycom. Това би застрашило британската инвестиционна банка от глоби и санкции за нарушаване на американските санкции. Адвокатите на Менг твърдят, че тя не може да бъде екстрадирана, тъй като Канада не е имала икономически санкции срещу Иран при ареста й през 2018 година.

    Съдия Хедър Холмс обаче реши, че основният проблем са обвиненията в измама, а не санкциите. Холмс също така отбелязва, че докато Канада не е имала икономически санкции срещу Иран при първото задържане на Мен, мерките на САЩ „не са в основата на противоречие с канадските ценности“.

    Пекин предупреждава Канада, че избира "грешния път"

    Случаят ще бъде продължен следващия месец, като канадската съдебна система ще разследва дали има достатъчно доказателства, които да оправдаят екстрадицията й. Адвокатите на Менг също трябва да се явят пред съда следващата седмица, за да се аргументират дали канадските власти са нарушили правата й, докато събират доказателства преди ареста й в края на 2018 година.

    В сряда Пекин призова Канада "незабавно да освободи г-жа Менг Ванчжоу ... за да да не тръгне по по-грешния път".

    "Целта на Съединените щати е да свали Huawei и други китайски високотехнологични компании, а Канада действа в процеса като съучастник на САЩ", заяви китайското посолство в Отава.

    Отделно Huawei заяви, че са "разочаровани от управляващите" и заяви, че компанията ще застане до Менг "в стремежа й към справедливост и свобода".

    Очакваме, че съдебната система на Канада в крайна сметка ще докаже невинността на г-жа Менг “, заявиха те в Twitter.

    Процесите на екстрадиция в Канада могат да продължат до няколко години. Менг живее в имение във Ванкувър, след като плати гаранция от 10 милиона канадски долара (7,3 милиона долара, 6,6 милиона евро) през декември 2018 г.

    САЩ Китай Huawei Канад

    Оценка на новината

    0