• Европейските лидери започнаха преговори за мащабен план за фискални стимули

    Европейските лидери започнаха преговори за мащабен план за фискални стимули

    Новият план за стимулиране обаче предизвика разделение сред страните от ЕС и не е ясно кога те ще успеят да преодолеят различията помежду си.

    Европейските лидери започнаха преговори за мащабен план за фискални стимули

    27-те европейски правителства заседаваха за първи път в петък по плана, предвиждащ отпускане на 750 милиарда евро (841 милиарда долара) за справяне с кризата на Ковид-19.

    Новият план за стимулиране обаче предизвика разделение сред страните от ЕС и не е ясно кога те ще успеят да преодолеят различията си.

    „Това е необходима стъпка“, каза европейски служител от Брюксел, който не иска да бъде назован поради чувствителността на разговорите в четвъртък.
    Очакванията са, че видеообаждането в петък няма да доведе до споразумение и ще бъде необходима поне още една среща на върха - най-вероятно чрез срещи лице в лице - преди да бъде одобрен нов фискален стимул.

    Регионът се бори с една от най-тежките икономически кризи в следвоенно време.

    Европейската комисия, изпълнителната група на ЕС, оцени през май спад от 7.4% на брутния вътрешен продукт през 2020 г. Въпреки това прогнозите зависят от това как се развива здравната криза и от това дали европейските икономики ще успеят да се отворят напълно в идват месеци.

    „Крайната ни цел е да постигнем сделка възможно най-скоро. Все още има известна надежда да постигнем споразумение, така че ще трябва да работим усилено в следващите дни и седмици ", каза председателят на Европейския съвет Чарлз Мишел, който ръководи разговорите между лидерите на ЕС, в писмо до 27-те столици тази седмица.

    Европейските лидери не са се срещали лично от февруари поради коронавирусната криза, а различни технократи твърдят, че чрез видео срещите е по-трудно договарянето на цифри и обработка на документи. Следователно срещата на високо равнище лице в лице в Брюксел би била важна стъпка към новия финансов стимул.

    27-те страни имат различия по отношение на това какъв да бъде размерът на заема, който да заемат от капиталовите пазари и някои държави твърдят, че 750 милиарда евро са твърде много.

    Има разделение и по какъв начин тези пари трябва да бъдат разпределени и под каква форма.

    „Искаме да върнем парите обратно в един момент“, каза служител, който е представител на една от така наречените „пестеливи“ страни.

    „Пестеливите“ държави са Австрия, Холандия, Швеция и Дания. Те са били най-отявлените противници за набирането на такава безпрецедентна сума от публичните пазари и за разпространението на тези пари най-вече под формата на безвъзмездни средства.

    В съвместна статия, публикувана във Financial Times, държавните глави на четирите държави заявиха тази седмица: „Няма такова нещо като нови или свежи пари. Изразходваните пари също ще трябва да бъдат спечелени и върнати от данъкоплатците.“

    Освен това има и други препятствия, които трябва да бъдат преодоляни, като например при какви условия ще бъдат прикрепени към новите фондове и как европейските държави ще изплащат новия дълг.

    Последният се превърна в още по-сложна тема, след като Съединените щати обявиха в сряда, че се изтеглят от преговорите за международен цифров данък и заплашиха да въведат по-сериозни мерки.

    Европейската комисия предположи, че облагането с данъци на технологичните гиганти може да бъде начин за увеличаване на приходите и изплащането на част от новия дълг.

    Въпреки това прилагането на това мито в целия ЕС е по-трудно, без компромис от страна на САЩ.

    Белият дом заплаши, че ще наложи търговски тарифи за нации, които облагат данъчно техните технологични гиганти, тъй като смятат, че митото несправедливо е насочено към американските компании.

    В резултат на това европейските правителства са изправени пред труден избор между данъчно облагане на цифрови гиганти и потенциално започване на търговска война със САЩ.

    САЩ ЕС Заем фискални стимули

    Оценка на новината

    0