• ЕС отложи решението си за окончателния „безопасен списък за пътуване“, американите ще бъдат изключени от него

    ЕС отложи решението си за окончателния „безопасен списък за пътуване“, американите ще бъдат изключени от него

    Предоставен бе преработен текст, включващ 10-20 държави, но мнозина казаха, че трябва първо да се консултират с правителствата си

    ЕС отложи решението си за окончателния „безопасен списък за пътуване“, американите ще бъдат изключени от него

    • Страните на Европейския съюз не успяха да приемат в петък в окончателния „безопасен списък“ на страните, чиито жители биха могли да пътуват до блока от юли, а САЩ, Бразилия и Русия трябва да бъдат изключени.
    • Посланици от 27-те държави-членки на ЕС бяха свикани от петък следобед, за да установят критерии за предоставяне на достъп без карантина.
    • Предоставен бе преработен текст на 10-20 държави, но мнозина казаха, че трябва първо да се консултират с правителствата си, заявиха дипломати.

    Страните на Европейския съюз не успяха да уредят петък в окончателния „безопасен списък“ на страните, чиито жители могат да пътуват до блока от юли, като САЩ, Бразилия и Русия бяха изключени.

    Посланици от 27-те държави-членки на ЕС се свикаха от петък следобед, за да установят критерии за предоставяне на достъп без карантина от следващата сряда.

    Препратен е текст на 10-20 държави, но мнозина казаха, че трябва първо да се консултират с правителствата си, заявиха дипломати. Списъкът не включва САЩ, Бразилия или Русия, каза един дипломат. Очаква се страните да дадат неофициални отговори до събота вечерта.

    Европейската комисия беше посъветвала блока първо да премахне контрола на вътрешните граници и след това постепенно да се отвори към външни лица. Първата стъпка обаче не е минала по план.

    Гърция задължава тестовете Covid-19 за пристигащи от редица държави от ЕС, включително Франция, Италия, Холандия и Испания, със самоизолация, докато не бъдат известни резултатите.
    Чехия заяви, че няма да допуска туристи от Португалия, Швеция и част от Полша.

    Съществува широко съгласие, че блокът трябва да се отваря само за тези със сходна или по-добра епидемиологична ситуация, но има въпроси как да се оцени постъпването на дадена държава от епидемията и надеждността на данните.

    Редица държави като Танзания, Туркменистан и Лаос не са регистрирали случаи през последните две седмици, според агенцията на ЕС, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

    Въз основа на данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за двете седмици до четвъртък, редица държави очевидно са в по-лошо положение от Европейския съюз. Те включват САЩ, Мексико, Бразилия и голяма част от Латинска Америка, Русия, Южна Африка и Саудитска Арабия.

    Комисията предложи държавите от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - да бъдат приети.

    По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията обаче броят на случаите в Босна и Северна Македония може се окаже твърде голям.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00