• Бившият инженер на Waymo - Антъни Левандовски беше осъден на 18 месеца затвор

    Бившият инженер на Waymo - Антъни Левандовски беше осъден на 18 месеца затвор

    В средата на март тази година Левандовски се съгласи да се признае за виновен за една от кражбите на материали от Google.

    Бившият инженер на Waymo - Антъни Левандовски беше осъден на 18 месеца затвор

    Американският окръжен съд призна за виновен Антъни Левандовски и го осъди на 18 месеца затвор. В основата на обвиненията срещу бившият водещ инженер на Waymo е търговската тайна юридическа битка между филиала на Alphabet и Uber

    Alphabet заведе дело срещу Uber през 2017 г., като обвини компанията в сговор с бившия си служител за кражба на тайни от Waymo. В хода на делото Alphabet заяви, че бившият му служител е изтеглил над 14 000 конфиденциални и защитени дизайнерски файлове за различни хардуери на Waymo, включително неговата система LiDAR. Двете компании постигнаха споразумение през 2018 г., като Waymo се увери, че Uber ще разработи своя собствена технология.

    В средата на март тази година Левандовски се съгласи да се признае за виновен за една от кражбите на материали от Google. Той се извини и публично на бившите си колеги в свое изявление: „Последните три години и половина ме принудиха да се примиря с това, което направих. Искам да се извиня на колегите си от Google за предаването на тяхното доверие и на цялото ми семейство за цената, която са платили и ще продължат да плащат за моите действия."

    Междувременно от Waymo заявиха, че действията на Левандовки „заличават приноса на мнозина“ и че решението на съда „представлява победа на законите за търговската тайна, които насърчават развитието на авангардни технологии“

    „Кражбата на търговската тайна на автономните технологии е изключително разрушителна и вредна за Waymo. Тя е голямо предателство за всички нас и последиците вероятно биха били още по-тежки, ако кражбата не бе разкрита навреме", добавиха още от компанията.

    Въпреки че бившият служител на Google се извини на колегите си, стана ясно, че наскоро Левандовски е завел дело срещу Waymo и Uber. Той твърди, че когато става служител на Google, едно от условията, за които са се договорили, е, че Левандовски никога повече няма да работи за Uber. Противно на това Uber нарушава договореното условие, когато придобива компанията за камиони "Otto", собственост на Левандовски.

    Освен това в съдебният процес той твърди още, че може да не е единственият служител на Google, който краде търговски тайни от компанията. Сумата, която Левандовски претендира като обезщетение е над 4 милиарда долара.

    google Uber Антъни Левандовски Alphabet Waymo

    Оценка на новината

    0