• Докато Великобритания се готви да пусне ваксини срещу COVID-19, скептицизмът остава

    Докато Великобритания се готви да пусне ваксини срещу COVID-19, скептицизмът остава

    Значителна част от хората вярват в конспиративни теории за коронавируса и ваксините срещу COVID-19.

    Докато Великобритания се готви да пусне ваксини срещу COVID-19, скептицизмът остава

    Значителна част от хората вярват в конспиративни теории за коронавируса и ваксините срещу COVID-19, предупредиха някои експерти, точно когато страните се подготвят да започнат масови ваксинации, за да овладеят пандемията.

    Великобритания започва своята програма за ваксинация тази седмица, а други държави вероятно ще последват примера скоро, така че правителствата се стремят да успокоят хората в безопасността и ефикасността на ваксините, за да получат критична маса, която да ги приеме.

    В Съединените щати новоизбраният президент Джо Байдън заяви, че ще си постави ваксина срещу коронавирус публично, за да демонстрира нейната безопасност, и се позова на хората, губещи вяра в способността на ваксината да работи.

    "Това, което откриваме е, че конспиративните вярвания може да са се превърнали в нещо, в което вярват много хора.", каза Даниел Фрийман, професор по клинична психология в Оксфордския университет, пред Ройтерс.

    "Около една четвърт (от населението на Великобритания) се забавляват с подобни мисли. Друга четвърт постоянно мисли по отношение на конспиративни вярвания и изглежда, че приблизително всеки десети човек има много висока степен на одобрение в конспиративните вярвания."

    Световната здравна организация изчислява 65-70% обхват на ваксината като необходим, за да се постигне имунитет на населението чрез ваксинация, въпреки че идеята за стадния имунитет предполага, че ваксината предотвратява предаването, а не само самата болест.

    Проучване във Великобритания миналия месец показа, че почти две трети от хората ще бъдат ваксинирани за болестта. Мнозина обаче изразиха безпокойство от скоростта, с която компаниите са разработили лекарствата за справяне с нея и относно възможните странични ефекти.
    Въз основа на публикувани данни от изпитвания за ваксини, генерирани до момента от Moderna, партньорството BioNTech-Pfizer и AstraZeneca, страничните ефекти не са били сериозни или дълготрайни.

    Някои също така вярват, че неоснователни твърдения се разпространяват в интернет, включително, че пандемията е измислена от правителства, за да контролира хората или че съоснователят на Microsoft - Бил Гейтс е искал да използва ваксини, за да вмъкне проследими микрочипове в хората.

    На неотдавнашен протест в централната част на Лондон стотици хора се обявиха срещу мерките за блокиране на COVID-19 и ваксинациите.

    Един демонстрант, Мишел, нарече пандемиятаизмама“. „Това е прикритие, докато рестартират цялата икономика“.

    Том Филипс, редактор в благотворителната организация за проверка на факти Full Fact, каза, че слухове и невярна информация по време на пандемии съществуват от векове.

    Това, което технологията е направила, е, че им е позволила да се разпространяват много по-бързо и много по-международно по начин, който е доста безпрецедентен“, каза той.

    "Слухът може да започне от Италия например, и да се появи на няколко континента в рамките на дни, както видяхме да се случва не веднъж."

    Даниел Фрийман от Оксфордския университет заяви, че е бил изненадан от това колко много хора намират за забавна подобна непотвърдена информация.
    "Мисля, че конспиративното мислене може да бъде пагубно” – заяви още той.

    ваксини Covid-19 Скептицизъм

    Оценка на новината

    0