• Следващите стъпки за разпространение на ваксина срещу COVID-19 в САЩ

    Следващите стъпки за разпространение на ваксина срещу COVID-19 в САЩ

    Бивш правителствен секретар заяви, че разпространението на ваксината ще се превърне в "логистичен кошмар".

    Следващите стъпки за разпространение на ваксина срещу COVID-19 в САЩ

    Консултативният комитет на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) ще направи преглед на коронавирусната ваксина от Pfizer, която кандидатства за разрешение за спешна употреба от агенцията. Ако ваксината получи одобрението на FDA, американците ще могат да започнат да се ваксинират само след няколко седмици.

    Но разпространението на ваксината на повече от 300 милиона души няма да дойде без препятствия - изискването на Pfizer за ултра-студено съхранение добавя логистично предизвикателство. А администрацията на Тръмп все още не е изложила конкретен план за това как ще се работи с разпространението на ваксини.

    Много съм загрижена за това, което изглежда е липсата на съгласуван план“, каза бившата секретарка на здравеопазването и социалните услуги (HHS) Катлийн Себелиус. „Те отказаха да използват, логистичната сила, финансовия лост на федералното правителство за каквато и да било друга част от тази пандемична реакция и това е огромен проблем.“

    Себелиус е служила като секретар на HHS при президента Обама и е ръководила реакцията на правителството на огнището на H1N1, включително закупуването на ваксини на едро срещу вируса и разпространението му.

    Те нямат план в момента да използват, федералната логистика, федералната сила, отвъд това просто да вкарат ваксината в щатите. И след това отговорността пада на губернаторите. Това е провал ”, каза тя в интервю.

    Белият дом е критикуван за реакцията си срещу пандемията, както и за разпространението на лични предпазни средства (ЛПС) на работниците от първа линия. Вместо това администрацията на Тръмп разчиташе на помощта от щати и местни общини, за да се справи с доставките и разпространението на ЛПС на здравните работници.

    Това е отговор, който някои посочват като доказателство, че Белият дом ще „провали“ в разпространението на ваксина срещу коронавирус на стотици милиони американци, които ще се стремят да бъдат ваксинирани.

    Себелиус каза, че американците могат да използват помощ и подкрепа от администрацията на Тръмп. Без него, каза тя, „можем да видим много грешки по пътя.“

    логистика ваксини Covid-19 пандемия

    Оценка на новината

    5.00