• Хърватия претърпя най-силното си земетресение от 140 години насам

    Хърватия претърпя най-силното си земетресение от 140 години насам

    Силата на труса е била с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер и е измерена от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център във вторник.

    Хърватия претърпя най-силното си земетресение от 140 години насам

    Хърватия претърпя най-силното си земетресение от 140 години насам - за втори път през 2020 г. – като труса уби най-малко петима души, опустоши града в епицентъра му и е бил усетен чак до Рим и Виена.

    Силата на труса е била с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер и е измерена от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център във вторник.

    Земетресението е съборило сгради в близост до епицентъра му в град Петриня, където е убило момиче, което е било на около 13 години, според полицията. Още четирима души, включително баща и син, са загинали в град  Глина, съобщи заместник-кметът на града, съобщава агенция Хина.

    Повечето сгради в Петриня са повредени толкова силно, че сега са неизползваеми“, каза министър-председателят Андрей Пленкович на мястото на инцидента. Властите евакуираха болницата в близкия град Сисак, а трусът също повреди сгради в Загреб, като хората напуснаха домовете си, за да изчакат евентуални вторични трусове.

    2020 г. ни донесе трагедия след трагедия“, каза Пленкович в коментар по телевизия N1. Съобщава се, че най-малко 20 души са били хоспитализирани с наранявания, като двама са в тежко състояние.

    Бедствието допринася за и без това трудната година за адриатическата държава-членка на Европейския съюз, която вече ремонтира 20 000 сгради от земетресението, което я удари през март, като същевременно се справя с един от най-тежките скокове на случаите на коронавирус и рекордна икономическа рецесия.

    Това е ужасно“, каза президентът Зоран Миланович, докато наблюдаваше щетите в Петриня. „Чист ужас. Армията е тук, идва да помогне за евакуацията на хората“.

    В Петриня, град с около 25 000 души, който беше почти унищожен при кървавия разпад на Югославия през 1991-1995 г., видеозаписи показват разрушени къщи и паднали покриви, наподобяващи щетите от войната.

    Вицепремиерът Давор Божинович заяви, че правителството отменя забраната за пътуване между окръзите, наложена по-рано този месец заради COVID-19, за да могат хората, чиито домове са унищожени, да останат при роднини.

    Земетресението също така предизвика автоматично спиране на атомната електроцентрала в Кришко в Словения, но тамошният министърът на инфраструктурата заяви, че първоначалните проверки показват, че не са настъпили щети.

    Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в Twitter, че е разговаряла с Пленкович и всички са в готовност да окажат подкрепа.

    "Ние сме с Хърватия", каза тя.

    щети Хърватия Земетресение

    Оценка на новината

    0