• Илон Мъск е на първо място по богатство в света, изпреварвайки Джеф Безос

    Илон Мъск е на първо място по богатство в света, изпреварвайки Джеф Безос

    Нетната стойност на инженера, роден в Южна Африка, е била 188,5 млрд. долара в 10:15 ч. на 06.01.2021, което е с 1,5 млрд. долара повече от тази на Безос.

    Илон Мъск е на първо място по богатство в света, изпреварвайки Джеф Безос

    Илон Мъск, предприемачът зад Tesla Inc. и SpaceX, сега е най-богатият човек на планетата.

    Ръст от 4,8% в цената на акциите на производителя на електрически автомобили даде преднината на Мъск пред основателя на Amazon.com Inc. - Джеф Безос в индекса на милиардерите на Bloomberg.

    Нетната стойност на инженера, роден в Южна Африка, е била 188,5 млрд. долара в 10:15 ч. на 06.01.2021, което е с 1,5 млрд. долара повече от тази на Безос, който заемаше първото място от октомври 2017 г. Като главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Corp. или SpaceX, Мъск също е съперник на Безос, собственик на Blue Origin LLC, в частната космическа надпревара.

    Важното събитие белязва необикновените 12 месеца за Мъск. През изминалата година неговата нетна стойност се покачи с над 150 милиарда долара в потенциално най-бързия ръст при създаване на богатство в историята. Подхранването на ръста му бе безпрецедентното нарастване на цената на акциите на Tesla, които се повишиха със 743% през миналата година благодарение на постоянните печалби, включването в индекса S&P 500 и ентусиазма както от Уолстрийт, така и от инвеститорите на дребно.

    Безос все още щеше да има широка преднина пред Мъск, ако не беше разводът му, който го накара да отстъпи около една четвърт от дела си в Amazon на бившата си съпруга Макензи Скот и неговата филантропия. Той дари акции на стойност около 680 милиона долара през ноември.

    Скокът в цената на акциите на Tesla допълнително надува оценката светлинни години, в сравнение с други производители на автомобили по много показатели. Въпреки това Tesla са произвели малко повече от половин милион коли миналата година, което е малка част от продукцията на Ford Motor Co. и General Motors Co.

    49-годишният Мъск се е възползвал от издигането в стратосферата на Tesla по повече от един начин. В допълнение към своя дял от 20% в компанията за производство на електрически автомобили, той разполага с още около 42 милиарда долара нереализирани печалби на хартия от предоставени опции за акции. Тези ценни книжа идват от два безвъзмездни източника на средства, които той е получил през 2012 и 2018 г., като последният е най-голямата сделка за заплащане, сключена някога между изпълнителен директор и корпоративен съвет.

    Въпреки своите астрономически придобивки, Мъск казва, че не се интересува много от материални неща и има малко активи извън своите дялове в Tesla и SpaceX. В интервю миналия месец той каза на Аксел Спрингър, че основната цел на богатството му е да ускори еволюцията на човечеството в космическа цивилизация.

    SpaceX богатство Джеф Безос Илон Мъск Tesla Inc.

    Оценка на новината

    0