• Сингапур одобри ваксината за Covid-19 да се прилага и за деца на възраст от 12 до 15 години

    Сингапур одобри ваксината за Covid-19 да се прилага и за деца на възраст от 12 до 15 години

    Най-малко 1,4 милиона души от населението са получили по две дози от ваксината.

    Сингапур одобри ваксината за Covid-19 да се прилага и за деца на възраст от 12 до 15 години

     

    Сингапур одобри използването на коронавирусната ваксина Pfizer-BioNTech за деца на възраст между 12 и 15 години.

    Програмата за ваксинация ще бъде разширена до тези между 40 и 44 години от сряда, а здравните власти ще удължат интервала между първия и втория изстрел, съобщи Министерството на здравеопазването. Органът по здравни науки в Сингапур (HSA) разреши използването на ваксината Pfizer-BioNTech за деца между 12 и 15 години по специалния път за пандемия за спешни терапевтични продукти.

    Преди това само тези над 16 години имаха право да получат изстрела. Ваксината, разработена от Moderna, се прилага само на лица на възраст над 18 години. Експертната комисия на страната за ваксините Covid оцени безопасността, ефикасността и поносимостта на ваксината, преди да одобри временното разрешение от HSA.

    Сингапур също обяви, че лица от 40 до 44 години ще бъдат поканени да се регистрират за ваксинациите си от сряда тази седмица. Програмата за имунизация ще продължи да бъде въвеждана в петгодишни възрастови групи, като постепенно ще преминава към по-млади групи, се казва в прессъобщението. И все пак здравното министерство заяви, че е на път да завърши програмата за ваксинация до края на годината, „ако доставките ни пристигнат по график“.

    За да позволят на повече хора да получат първата си доза от ваксината, властите също обявиха, че ще удължат продължителността между първия и втория изстрел. Вместо да се прилагат дозите с интервал от три или четири седмици, снимките ще се правят с интервал от шест до осем седмици.

    Решението е взето след проучване на световни научни доказателства от клинични изпитвания и реално разпространение на ваксини, съобщи министерството на здравеопазването.

    Комитетът е „на мнение, че максималният интервал между иРНК Covid-19 ваксините може да бъде удължен до осем седмици, за да се увеличи максимално обхватът на ваксината, без съществено влияние върху евентуалния общ имунен отговор, стига да бъде приложена втората доза“ се казва в прессъобщението.

    Този подход вече е възприет от страни като Обединеното кралство, които удължиха времето между дозите до 12 седмици.

    Сингапур Covid-19 ваксина Moderna Pfizer

    Оценка на новината

    5.00