• Австралия обмисля въвеждането на нови закони

    Австралия обмисля въвеждането на нови закони

    Австралийският доклад препоръчва на правителството да бъде предоставено правомощие, за да определи технологични компании като доставчици на плащания.

    Австралия обмисля въвеждането на нови закони

    Австралийското правителство обмисля нови закони, които биха затегнали регулацията на услугите за цифрови плащания от Apple и Google от Alphabet.

    Министърът на финансите Джош Фриденберг каза, че ще „обмисли внимателно“ тази и други препоръки от поръчан доклад от правителството за това дали платежната система е в крак с напредъка в технологиите и промените в потребителското търсене.

    Услуги като Apple Pay, Google Pay и китайския WeChat Pay, които бързо нараснаха през последните години, в момента не са определени като платежни системи, което ги поставя извън регулаторната система.

    „В крайна сметка, ако не направим нищо за реформиране на настоящата рамка, само Силициевата долина определя бъдещето на нашата платежна система, критичната част от нашата икономическа инфраструктура“, каза Фриденберг в становище, публикувано във вестник „Австралийски финансов преглед“ .

    Банката за международни разчети (BIS) по-рано този месец призова глобалните финансови наблюдатели спешно да се справят с нарастващото влияние на „Големите технологии“ и огромните количества данни, контролирани от групи като Google, Facebook, Amazon и Alibaba.

    Австралийският доклад препоръчва на правителството да бъде предоставено правомощие, за да определи технологични компании като доставчици на плащания, изяснявайки регулаторния статус на цифровите портфейли.

    Австралийската банка на Британската общност, която изчисли, че транзакциите с цифрови портфейли са се удвоили през годината до 2,1 милиарда австралийски долара, призова регулаторните органи да разгледат „проблемите на конкуренцията“ и последиците за безопасността от тяхното използване.

    Apple google Австралия businessnews.bg нов закон

    Оценка на новината

    5.00