• Властите в Китай отново забраниха Уикипедия

    Властите в Китай отново забраниха Уикипедия

    За пръв път достъпът до Уикипедия беше спрян през 2004 година

    Властите в Китай отново забраниха Уикипедия

    Китай отново забраниха ползването на Уикипедия. Пекин вече няколко пъти налага цензура над сайтът, като  спира достъпа на потребители. За пръв път това стана още през 2004 година.

    По-интересното е, че към момента е блокирана само китайската версия на Уикипедия, докато тази на английски език все още е достъпна. Пекин вече няколко пъти спира достъпа на потребителите до Уикипедия, като за пръв път това стана още през 2004 година.

    Поредното налагане на цензура става съвсем скоро преди посещението на основателя на Уикипедия Джими Уелс в Пекин, където той възнамерява да се срещне с представители на властите, за да обсъжда именно тази държавна политика.

    Причината за блокирането е технологична промяна в криптиращия механизъм на сайта, която не позволява на китайските власти да проследят кои точно страници отварят местните потребители.

    Китайската Уикипедия, която се оперира от Wikimedia Foundation, е създадена през 2002 г. и вече има над 850 хил. статии и повече от 485 хил. регистрирани потребители, което я прави четвъртата най-голяма версия на енциклопедията. Най-голямата част от редакциите, около 37,8%, идват от Тайван, на Хонконг се падат 27,2% от редакциите,  докато само 17,7% са от континентален Китай.

    Китайската версия на Уикипедия е една от 3000 забранени за ползване сайтове, заедно със социалните мрежи Фейсбук и Туитър.

     

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0