• 4 нестандартни ситуации, в които видеонаблюдението е спасило бизнеса

    4 нестандартни ситуации, в които видеонаблюдението е спасило бизнеса

    В днешно време, интелигентното видеонаблюдение помага на бизнеса да определи, не само броя на посетителите в един поток, но и портрета на купувача – пол, приблизителна възраст, дори и настроението, с което влиза и излиза от магазина.

    4 нестандартни ситуации, в които видеонаблюдението е спасило бизнеса

    Над 15% ръст на използването на безжични камери за видеонаблюдение у дома и в офиса, наблюдавани чрез мобилен телефон, очакват производителите на този вид техника. Търговските вериги в България, също отчитат скок на продажбите при камерите, през последната година.

    В днешно време, интелигентното видеонаблюдение помага на бизнеса да определи, не само броя на посетителите в един поток, но и портрета на купувача – пол, приблизителна възраст, дори и настроението, с което влиза и излиза от магазина.

    Как да разберете какво ще купуват клиентите и какво ще остане на рафта? Защо в един магазин изкупуват цялата стока, а в друг същата събира прах със седмици? И накрая, но не на последно място, защо посетители – много, а купувачи – малко?

    Тези и много други въпроси и проблеми, могат да бъдат разрешени с помощта на камера за видеонаблюдение. Няколко примера, за това как видеонаблюдението може да помогне на компаниите да решават най-различни бизнес проблеми, дава  съоснователят на руската платформа за видеонаблюдение Ivideon.com - Андрей Юдников.

    В България сродна функция - денонощно видеонаблюдение, се предлага само от няколко фирми, но услугата набира все по-голяма популярност сред бизнеса и помага да бъдат установени и поправени проблеми, сродни с изброените по-долу.

    4 нестандартни ситуации, в които видеонаблюдението е спасило бизнеса

    1. От посетител в купувач

    Един от клиентите на услугата е голяма руска автокъща, която е отчела спад в нивото на продажбите по време на изложение в Женева. Въпреки че салонът се намирал на централно място и бил един от най-посещаваните, в началото на изложението нивото на продажбите било по-ниско от очакваното.

    От ръководството на компанията, било взето решение, процесът да бъде анализиран чрез видеонаблюдение. Анализът показал ниско ниво на обслужване от страна на мениджърите, причинено от липса на ентусиазъм и желание за работа. Оказало се, че дори заинтересованите клиенти не получавали необходимото внимание, дори при явно проявен интерес към определен автомобил.

    В крайна сметка, собственикът провел обучение на персола за комуникация с клиентите и успял да трансформира значителна част от посетителите в купувачи.

    2. Учтивост = приходи

    Видеонаблюдението позволява на компаниите да следят за отношението на техните служители към клиентите. Собственик на фитнес клуб, също решил да използва наблюдение в тренировъчните зали, кардио помещенията и залите за групови занимания. Това е помогнало да се усили контрола върху техническата безопасност при физическите упражнения.

    3. Кражби от служители

    В голям брой случаи, камерите спомагат за защита на бизнеса от друг често срещан проблем – кражбите от персонала. Голяма международна фирма за доставки на храна, също е отчела рязък спад в приходите и намаляване на броя на клиентите през средата на 2015 г. От ръководството на компанията взели решение да бъдат монтирани камери за наблюдение в автомобилите за доставка. Седмица по-късно станало ясно, че голяма част от доставчиците се възползват от занижения контрол и отклоняват част от поръчките към други получатели с цел финансова изгода.

    4. Неподходящо работно време

    След провеждане на редовна рекламна кампания, на верига бижутерски магазини не бил отчетен ръст на продажбите. Това наложило поставянето на камери за наблюдение в обектите, които помогнали на собственика да установи проблема. Оказало се, че по-голямата част от клиентите идват в края на работното време. За избор на пръстен или гривна, клиентът има нужда от време да помисли, да се консултира със специалист и да обсъди евнтуални отстъпки и бонуси. Продавачите обаче, не били склонни да дадат подробности на клиента за по-добрата оферта, а по-скоро да ускорят неговия избор.

    В резултат на това ръководството на веригата решило да промени работното време на магазините, което веднага довело до увеличаване на продажбите.

    денонощно видеонаблюдение

    Оценка на новината

    5.00