• Microsoft ще съхранява данни под водата

    Microsoft ще съхранява данни под водата

    Microsoft проектира напълно нов метод за съхранение на данни – под вода. В рамките на Project Natik са направени тестове на първия подводен център за данни на Microsoft, който е кръстен на герой от игра за Xbox – Леона Филпот.

    Microsoft ще съхранява данни под водата

    Microsoft проектира напълно нов метод за съхранение на данни – под вода. В рамките на Project Natik са направени тестове на първия подводен център за данни на Microsoft, който е кръстен на герой от игра за Xbox – Леона Филпот.  Според изследователи центровете за данни потребяват до 3 процента от електричеството в глобален мащаб. Големите фирми са заинтересовани от енергийно ефективни начини за складиране на увеличаващото се количество информация.

    Две са причините, поради които Microsoft решава да „складира” данни по този начин. Първата е, че 50% от световното население живее до 200 км от бряг, което ще направи преноса на данни по-бърз. Втората причина е природосъобразна. С инсталирането на центрове за данни във водата отпада необходимостта от охлаждане. В бъдеще пък, центровете биха могли да се изграждат със съоръжения за генериране на възобновяема енергия, с което вредните емисии ще бъдат сведени до нула.

    Microsoft обаче, изостава от Google, Apple и Facebook по отношение на използването на чиста енергия и природосъобразни методи. Компаниите масово обмислят нови възможности за съхранение на данни, включително и преместване на центровете си в по-студени държави. През 2013г. Facebook откри център в Северна Швеция, който се захранва изцяло с хидроелектрическа енергия от хидроелектрическите системи, които са в близост до централата.

    Microsoft съхранение на данни съхранение на данни под вода

    Оценка на новината

    0