• Български екип има възможност да участва в изграждането на Hyperloop

    Български екип има възможност да участва в изграждането на Hyperloop

    Български изследователски екип има възможност да се включи в проекта Hyperloop на Илън Мъск.

    Български екип има възможност да участва в изграждането на Hyperloop

    Български изследователски екип има възможност да се включи в проекта Hyperloop на Илън Мъск. Милиардерът обяви надпревара за студенти в областта на инженерството и проектирането, през 2015г.

    В надрепаварата са участвали над 1200 екипа. Целта на всеки един от тях е да се включи в изграждането на хипер-магистралата. Българският екип се казва „rLoop” и се състои от 140 човека. Те са се открили в Reddit и през цялото време са работили само онлайн.

    Hyperloop представлява хипер-магистрала, свързващи отделни части на света. Стартиралата, чрез SpaceX, надпревара през 2015г., беше за проектиране и изграждане на капсула за транспортиране чрез вакуумна тръба. Хипер-магистралата ще предоставя възможност за придвижване на хора със скорост от 700км/ч.

    Българският екип „rLoop” се е състезавал с още 30 екипа и в крайна сметка попада сред шестимата победители. Връченият им приз е за механика, батерия, дизайн и захранваща модулна система. Капсулата носи името „rPod” и използва магнитна левитация за транспортиране.

    Съдиите на конкурса са решили да не класират участниците на първо, второ и трето място. Илън Мъск лично е определил екипите, които да продължат в надпреварата. След още половин година предстои финалът, където екипите ще представят своите проекти за скорост във вакуума и българският екип също ще се състезава.

    „Явно България също може да бъде сред най-добрите в технологичния свят. Това е сбъдната мечта – да се срещна лице в лице с идола си Илън Мъск.”, коментира Александър Рангелов, който е част от екипа на “rLoop”.

    Hyperloop вече осъществи няколко успешни проекта. Има възможност за това хипер-системата да минава и през София и да свързва българската столица с Инстанбул. 

    Свръхзвуково пътуване Hyperloop свръхзвуков транспорт ваккум капсула rLoop

    Оценка на новината

    5.00