• Нова технология позволи на учени да управляват робот с мисълта си

    Нова технология позволи на учени да управляват робот с мисълта си

    Учени от Масачузетския технологичен институт успяха в своите опити да управляват робот само с мисълта си.

    Нова технология позволи на учени да управляват робот с мисълта си

    Учени от Масачузетския технологичен институт успяха в своите опити да управляват робот само с мисълта си. Разработката е на учените от лаборатория за компютърни технологии и изкуствен интелект.

    Това е огромно постижение, но как е постигнато? Учените са обработвали сигналите от електроенцефалограма. Обработката е целяла да се открие потенциал за грешка – тоест, когато човек види, че роботът не действа правилно, той започва да мисли как да го накара да действа по друг начин.

    По този начин се коригира поведението на машината. Когато човек наблюдава действието на робота, той или се съгласява с него или не го прави. Сигналите се улавят от машината и тя променя действията си, за да бъдат те в съответствие с желанията на човека.

    Дизайнът на робота е много симпатичен. Той има лице, което се усмихва, когато машината вземе правилното решение, а когато сгреши – той изглежда засрамен.
    Учените, разработили технологията, смятат че тя може да бъде изключително полезна за вземането на трудно решение. Приложение може да бъде открито и в управлението на промишлени роботи, както и на автономни автомобили.

    роботика управление на робот чрез мисъл Масачузетски университет

    Оценка на новината

    5.00