• България е с най-нисък индекс на цифровизация в ЕС

    България е с най-нисък индекс на цифровизация в ЕС

    Страната ни заема предпоследно място, според данните на Европейската комисия.

    България е с най-нисък индекс на цифровизация в ЕС

    Резултатите от анализа на ЕК за Индекса за навлизане на цифровите технологии в икономиката в страните-членки на ЕС, показват че България заема предпоследно място в класацията. Последно място заема Румъния. Въпреки, че страната ни е доста ниско в тази класация, ЕК информира, че се наблюдава известен напредък, спрямо предишни години.

    За да се изчисли индексът трябва да се вземат в предвит пет показателя – свързаност, потребление на интернет от гражданите, човешки капитал, дигитални умения, интегриране на цифрови технологии в икономиката и услугите.

    Докладът на ЕК показва, че най-висок индекс за цифровизация е измерен в Дания. Веднага след нея се нареждат Финландия и Швеция, а четвъртото място е за Холандия.
    Цифровизацията не е навлязла достатъчно в икономиките на Гърция и Италия, които са малко преди България в класацията.

    Словакия и Словения показват най-голямо увеличение на индекса, спрямо предходната година. Германия, Португалия и Латвия, пък отчитат най-нисък скок. В нашата страна също има известно увеличение на индекса на цифровизацията, но данните сочат, че българите показват едно от най-ниските нива на дигитални умения.

     

    ЕС ЕК цифрови технологии цифровизация Индекс за навлизане на цифровите технологии в икон

    Оценка на новината

    5.00