• Нов материал ще регенерира екрана на смартфона след нараняване

    Нов материал ще регенерира екрана на смартфона след нараняване

    На всеки един от нас се е случвало да изпусне телефона си. Ако екранът не е покрит със защитен протектор това води до нарушаване на целостта на екрана и неестетични драскотини.

    Нов материал ще регенерира екрана на смартфона след нараняване

    На всеки един от нас се е случвало да изпусне телефона си. Ако екранът не е покрит със защитен протектор това води до нарушаване на целостта на екрана и неестетични драскотини. В този случай вариантите са три – да занесем телефона на ремонт, коещо ще ни струва крупна сума, да си го ползваме със счупен екран, което е изключително неудобно или да си купим нов, но това е възможен вариант ако смартфонът ни е на повече от две години, колкото трае горе-долу изплащането на устройството.

    Съвсем скоро ще съществува и четвърти вариант. Учени от Калифорнийския университет са създали нов вид материал, който има регенерираща функция, също както човешката кожа. Дори покритието да бъде унищожено на 50%, ще му бъдат необходими 24 часа, за да се възстанови напълно.

    За да бъде това възможно, учените са използвали йонна сол и специален полимер, който се разтяга до 50 пъти в сравнение с първоначалните си размери. Химичната връзка на йоните, позволява след нараняване йоните и поляризираните молекули да се насочват едни към други, за да възстановят разрушената химична връзка. Така нараняванията изчезват напълно.

    Този нов материал е абсолютно революционен. Той може да намери приложение не само в изработката на екрани, но се очаква именно в тази сфера да има най-голям интерес. Компаниите, които изберат този материал за изработката на екраните си ще вдигнат продажбите си стократно, тъй като потребителят търси именно такова качество.
    Учените от университета в Калифорния смятат, че материалът ще може да бъде предоставен за масова употреба до 2020г.

     

    смартфони екран на смартфон материал за екран нов материал йонна сол

    Оценка на новината

    0