• Може ли един велосипед да пречисти въздуха?

    Може ли един велосипед да пречисти въздуха?

    Замърсяването на въздуха е проблем, с който всяка страна в света опитва да се бори.

    Може ли един велосипед да пречисти въздуха?

    Замърсяването на въздуха е проблем, с който всяка страна в света опитва да се бори. За съжаление напредъка не е достатъчен. Едно от нещата, които се посочват за ефективни в борбата с мръсния въздух е по-честата и масова употреба на велосипеди. Макар и природосъобразно, карането на колело не може да пречисти въздуха. Поне за сега.

    Една нидерландска компания – Studio Roosegaarde смята, че това ще бъде възможно. Екипът има идея да създаде велосипед, който да пречиства въздуха. Той ще носи името Smog-Free Bicycle. Целта на компанията е Пекин, където мръсния въздух е ежедневие. За момента пречистващия въздуха велосипед е концепция, но идеята е изключителна.
     

    Колелото би трябвало да може да изсмуква мръсния въздух и да го освобождава чист, тоест – да извършва функцията на дърветата. Компанията не за пръв път се концентрира върху пречистването на въздуха. Техният проект Smog Free Tower работи на същия принцип. Това е 23-метрова кула, която се захранва от вятър и всъщност представлява огромен пречиствател за въздух.

    Кулата може да намали замърсяването на 20 метра около себе си. Според проучвания Smog Free Tower успява да погълне двата най-големи причинители на смог.
    В момента компанията работи по новия си проект заедно с колеги от Китай и Нидерландия. За момента не е ясно след колко време колелото ще се появи на международните пазари.

    смог Smog Free Tower Studio Roosegaarde Smog-Free Bicycle пречистване на въздуха

    Оценка на новината

    5.00