• 10 години iPhone. Как започна всичко и какво се промени

    10 години iPhone. Как започна всичко и какво се промени

    Тази година iPhone става на 10 години. Смартфонът извървя дълъг път и промени пазара на умни устройства. Apple все още диктува модата в смартфоните, но как се е родила идеята?

    10 години iPhone. Как започна всичко и какво се промени

    Тази година iPhone става на 10 години. Смартфонът извървя дълъг път и промени пазара на умни устройства. Apple все още диктува модата в смартфоните, но как се е родила идеята? Как се промени iPhone за 10 години?

    Докато ръководството на Apple все още гледа скептично на идеята за смартфон. Стив Джобс забелязва, че никой не харесва телефонът си. „Всеки имаше GSM, но не познавах нито един човек, който да харесва своя.”, споделя Джобс пред Джон Ласетер, шеф на Pixar.

    Така легендарният Джобс решава да опита да даде на потребителите, това което те искат. Той създава иновация – тъчскрийн. Така успява да създаде умалена версия на компютър и смартфонът може да се ползва като компютър, телефон, фотоапарат и конзола за игри.

    Когато смартфонът вече е факт през януари 2007г. Джобс казва: „Представяме Ви три революционни продукта.“ и определя смартфона като телефон iPod и интернет устройство едновременно.

    Разбира се критиците са скептични по отношение на смартфона, но интересът на потребителите говори съвсем друго. 10 години по-късно, когато iPhone е най-купувания смартфон в света е ясно, че скептицизма е бил ненужен.

    Още след представянето на iPhone продажбите започват да валят, а малко след това Apple затвърждава позициите си като представя App Store.
    През първите няколко години всеки седми продаден смартфон е бил с марката Apple.

    След като другите производители виждат, че смартфоните са бъдещето те също влизат в играта, а появата на системата Android се оказва от решаващо значение и манията по iPhone леко затихва.

    Смартфоните, ползващи система Android бързо изпреварват iPhone. Именно през 2010г., когато Android e по-търсената операционната система, Samsung навлиза на пазара все по-агресивно и сигурно. В края на 2016г. всеки 5 от 6 смартфона работи с Android.

    Въпреки това, обаче Apple все още се радва на огромни продажби на iPhone. През 2015г. продажбите на смартфона достигат 232 млн. продадени бройки.
     

    Apple iPhone Стив Джобс Android iOS юбилеен iPhone

    Оценка на новината

    5.00