• Стартира проучване за наличие на извънземен начин на живот с помощта на най-големия радиотелескоп в света FAST

    Стартира проучване за наличие на извънземен начин на живот с помощта на най-големия радиотелескоп в света FAST

    FAST ще бъде основното устройство, с помощта на което ще се провежда мисията

    Стартира проучване за наличие на извънземен начин на живот с помощта на най-големия радиотелескоп в света FASTFAST

    Beijing (ots/PRNewswire) – през април Китай започна проучване за наличие на извънземен начин на живот, според Китайските национални астрономически обсерватории.

    FAST или сферичният телескоп с диаметър 500 метра, ще бъде основното устройство, с помощта на което ще се провежда мисията. Разположен в провинция Гуиджоу, FAST е най-големият радиотелескоп в света с една чиния, който може да открива радиовълни, които се намират на разстояние милиарди светлинни години.

    Той беше официално представен през септември 2016 г. Досега той е идентифицирал 114 нови пулсара, съобщиха от Центъра за развитие FAST на Националните астрономически обсерватории на Китай. Откриването на повече пулсари, означава повече възможности за засичане на гравитационни вълни с интерферометрите на Гравитационната обсерватория LIGO  в САЩ,  мисия за откриване и измерване на гравитационните вълни.

    FAST се намира в окръг Пингтанг, провинция Гуйджоу в Югозападен Китай. Нан Рендонг, който пръв предложи идеята за FAST проекта през 1994 г., изигра главната роля в този гигантски проект. Jiang Peng, настоящ главен инженер на FAST, се присъедини към този проект през 2009 г. и научи много от своя учител и приятел Нан Рендонг.

    Построяването на това огромно научно съоръжение има своята цена – Китай не само вложи над 180 милиона долара в проекта, но се наложи да пресели около 10 000 жители на провинцията Гуижоу.

    радиотелескоп FAST Китайските национални астрономически обсерватории

    Оценка на новината

    0