• Фиксираният безжичен достъп набира популярност в световен мащаб

    Фиксираният безжичен достъп набира популярност в световен мащаб

    Технологията е призната за своята ефективност на разходите и положителна възвръщаемост на инвестициите. Тя също така обслужва неизползваните пазари и увеличава скоростта на съществуващите широколентови връзки, включително 4G / 5G.

    Фиксираният безжичен достъп набира популярност в световен мащаб

    Фиксираният безжичен достъп е признат за своята ефективност на разходите и положителна възвръщаемост на инвестициите. Технологията също обслужва неизползваните пазари и увеличава скоростта на съществуващите широколентови връзки, включително 4G / 5G.

    Най-важното е, че фиксираният безжичен достъп има силата да премахва цифровите разлики и да подобри икономическото развитие както на развитите, така и на развиващите се страни, но това изисква силна подкрепа от регулаторните органи.

    Свещеният граал за технологичните гиганти е да открият невиждано досега решение и да използват интернет, за да го разширят във всички краища на земното кълбо. Докато Google и Facebook въплъщават тази мечта, мнозина кредитират тези компании  с цел бързото разширяване на интернет. Това признание обаче се дължи на глобалните далекосъобщителни оператори и доставчиците на оборудване, които създават инфраструктурата за подкрепа на тези технологични гиганти.

    Въвеждане на фиксиран безжичен достъп

    Най-новата технология на безжичната мрежа - фиксиран безжичен достъп е внедрена от телекомуникационни оператори в повече от 230 мрежи в 120 страни, като по този начин позволява на повече от 100 милиона потребители в селските, крайградските и градските райони не само да имат достъп до интернет - но правете това при по-висока скорост.

    Фиксираният безжичен достъп предоставя на домашните потребители достъп до интернет чрез използване на безжични рутери, известни като оборудване за помещения на клиенти (CPE) за свързване на терминали към базовите станции на безжичната мрежа.

    Фиксираният безжичен достъп е отличен за ефективността на разходите и силната възвръщаемост на инвестициите

    През 2019 г. 4G фиксираният безжичен достъп спечели повече нови потребители от кабелна широколентова връзка на пазарите извън Китай. Комерсиалното внедряване на 5G започна от приблизително 60 далекосъобщителни оператори, приблизително 50% от които избраха да разгърнат паралелно фиксиран безжичен достъп. Управлението на тези номера е лекотата на настройка, ефективността на разходите и гъвкавостта, която предоставя фиксиран безжичен достъп. Той елиминира необходимостта от комплексно придобиване на правото на път (ROW) и скъпо струване на кабели в окопи или през стени.

    Операторите също изпитват силна възвръщаемост на инвестициите. Във Филипините, Globe, постигнаха 25% увеличение на потребителите на фиксирания безжичен достъп през 2019 г. и скок в приходите от широколентов достъп, представляващи 14% от общите приходи.

    Фиксираният безжичен достъп дава възможности за неизползваните пазари

    С лекотата на настройка на 4G технологията, операторите могат да предоставят услуги за домашно потребление през съществуващите безжични мрежи на потребителите в селските райони с кратък период на изплащане.

    Доказателство за това може да се види в Шри Ланка, където 80% от населението живее в селските райони. През 2013 г. използването на домашни широколентови услуги е приблизително 9%, но тъй като местният оператор Dialog се насочи към 4G тогава, скоростта на използване нарасна до 26% през 2019 г. Това представлява над 800 000 нови връзки, които улесниха дейности като дистанционно образование, медицинска диагностика и цифрови финанси.

    Фиксираният безжичен достъп увеличава скоростта на съществуващите широколентови връзки

    Чрез включването на серия от водещи безжични мрежови технологии фиксираният безжичен достъп е в състояние да подобри цифровото преживяване и да подобри бизнес резултатите с максимална скорост от 1 Gbps.

    Това може да се види в Карибите. През 2017 г. навлизането на интернет в Тринидад и Тобаго беше малко над 77% и съществува остра конкуренция между три широколентови оператори.

    Поради ниското качество на потребителското изживяване и високите оперативни разходи на съществуващите връзки, един от операторите на TSTT на страните претърпя 21,4% спад в приходите от бизнеса и 33% спад на потребителите. През 2018 г. TSTT внедри решения, свързани с фиксирания безжичен достъп в Huawei и предложи внедряване на оптични влакна в градските райони. Това преобърна загубите на техния пазарен дял, тъй като те бяха в състояние да предложат достъп до интернет и видео услуги на трети страни с 30% под пазарната средна стойност.

    5G фиксиран безжичен достъп – перфектно решение за глобални мобилни оператори

    4G / 5G също е в състояние да осигури до 1 Gbps низходяща лента, което имитира влакна, подобни на опит. Това е идеално за глобалните мобилни оператори, които се стремят да разширят своето присъствие на пазара.

    Тъй като 5G се развива от първоначалното комерсиално приемане до нов етап на мащабирано внедряване, екосистемата 4G / 5G фиксиран безжичен достъп може да подобри значително потребителското изживяване и да засили възможностите на МСП, тъй като увеличената скорост задоволява търсенето на интелигентни домове, 4K видео и AR / VR услуги.

    Възможностите съжителстват с предизвикателствата

    Доклад на ITU през 2019 г. показва, че почти половината от населението на света все още няма достъп до интернет. Всъщност само 11,8% от домакинствата в по-слабо развитите страни имат достъп до интернет.

    Това означава, че въпреки че фиксирания безжичен достъп има огромен потенциал, има редица предизвикателства, които цялата индустрия трябва да преодолее, особено по отношение на слабите инвестиции и липсата на рентабилни терминали.

    Cao Ming, вицепрезидент на продуктовата линия за безжична мрежа на Huawei, призова за силна подкрепа от страна на регулаторните органи на национално ниво за насърчаване на „Широколентов достъп за всички“. Той се застъпи за единни широколентови стандарти, специално разпределение на спектъра за премахване на затрудненията, гъвкава социална инфраструктура за опростяване на добавянето или разширяването на сайтове и преференциални данъчни политики, за да се гарантира, че мрежите на фиксирания безжичен достъп ще бъдат достъпни, както за операторите, така и за техните клиенти.

    Стойността на широколентовото включване
    Фиксирания безжичен достъп проправя пътя към приобщаващия растеж, който се застъпва от глобални организации, включително ООН, Световната банка и Международния съюз по далекосъобщения.

    Според Световната банка универсалната широколентова връзка може да премахне цифровите разлики и да подобри икономическите условия както на развиващите се, така и на по-слабо развитите страни. Световната банка заяви, че 10% увеличение на широколентовото навлизане може да доведе до 1.3% увеличение на глобалния БВП.

    В развитите области, които имат щастието да имат изобилие от мрежови услуги, подобреният широколентов опит може да проправи пътя за по-иновативни услуги и подобрен онлайн опит.
    Това подчертава непоколебимото значение, което глобалните телекомуникационни оператори и доставчици на оборудване имат за осигуряване на ползите от технологиите за всички.

     

    4G 5g интерне безжичен достъп Фиксиран безжичен достъп

    Оценка на новината

    0