• Великобритания обвини Huawei в тайно споразумение с Пекин

    Великобритания обвини Huawei в тайно споразумение с Пекин

    Националният център за киберсигурност в Обединеното кралство заяви по-рано тази година, че Huawei е високорисков доставчик.

    Великобритания обвини Huawei в тайно споразумение с Пекин

    Съществуват ясни доказателства за тайно споразумение между Huawei и апарата на Китайската комунистическа партия, се казва в нов доклад на британските законодатели.

    Британски депутати също така предполагат, че оборудването на китайския телекомуникационен гигант може да бъде извадено от мрежите на страната по-рано от първоначално планираното.

    Последните коментари от Великобритания оказаха натиск върху Huawei, която е блокирана от ключови пазари като Австралия и Япония. Компанията е изправена пред редица санкции от Вашингтон, които имат за цел да я отрежат от ключови технологии като чипове.

    „На този доклад липсва достоверност, тъй като се основава на мнение, а не на факти. Сигурни сме, че хората ще прозрат тези безпочвени обвинения в тайно споразумение и вместо това ще си спомнят какво Huawei е доставила на Великобритания през последните 20 години", споделиха от компанията в свое изявление.

    През юли правителството на Великобритания обяви, че операторите на мобилни мрежи в страната ще трябва да спрат да купуват оборудване на Huawei до края на тази година. Също така ще трябва да изтръгнат съоръженията на Huawei от своята инфраструктура до 2027 г.

    Това решение е резултат от спешния преглед на Huawei на Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство скоро след като САЩ наложиха нови санкции на китайския гигант, който го прекъсна от ключовите доставки на полупроводници.

    В отделно запитване на комисията по отбрана на британския парламент относно сигурността на Великобритания 5G, публикувано в четвъртък, се казва, че графикът за 2027 г. за премахване на съоръженията на Huawei от мрежите е „разумен“, но графикът за 2025 г. може да бъде разгледан при специфични обстоятелства.

    "Ако натискът от страна на съюзниците за по-бързо отстраняване продължи или ако заплахите и глобалната позиция на Китай се променят толкова значително, че да го оправдаят, правителството трябва да прецени дали премахването до 2025 г. е осъществимо и икономически изгодно", заявиха депутатите.

    Тези ограничения ще забавят внедряването на 5G и ще навредят икономически на британските оператори и операторите на мобилни мрежи. Правителството трябва да предприеме необходимите стъпки, за да сведе до минимум забавянето и икономическите щети и да обмисли предоставянето на обезщетение на операторите, ако срокът за 2027 г. бъде преместен напред.

    Проучването на Парламента беше стартирано през март и бяха интервюирани редица американски политици, служители в телекомуникационната индустрия и технологични експерти.

    В заключение, че „загрижеността за Huawei следователно се основава на ясни доказателства за тайно споразумение между компанията и апарата на Китайската комунистическа партия“, депутатите посочиха редица въпроси, изказани от свидетелите.

    Националният център за киберсигурност в Обединеното кралство заяви по-рано тази година, че Huawei е високорисков доставчик, тъй като това е китайска компания, която може - съгласно китайския закон за националното разузнаване от 2017 г. - „да бъде разпоредена да действа по начин, който е вреден за Обединеното кралство."

    Съгласно този закон китайските фирми изглеждат принудени да „си сътрудничат с държавното разузнаване“

    По време на разследването Андре Пиенаар, основател на фирмата за рисков капитал C5 Capital, заяви, че китайското правителство е помогнало за финансирането на Huawei.

    В статия през декември Wall Street Journal подробно описва как Huawei е получила около 75 милиарда долара от заеми, кредитни линии и други стимули.

    „Ясно е, че Huawei е тясно свързана с китайската държава и Китайската комунистическа партия, въпреки твърденията си за противното“, заяви комисията по отбрана на британския парламент.

    Но депутатите предупредиха Запада да не се поддава на неинформирана антикитайска истерия и призоваха Великобритания и нейните съюзници да признаят „взаимните ползи от участието на Китай в икономиката.“

    Китай Huawei Великобритания 5g

    Оценка на новината

    0