• Samsung прогнозира спад на печалбите за четвъртото тримесечие поради слабото търсене и нарастващата конкуренция

    Samsung прогнозира спад на печалбите за четвъртото тримесечие поради слабото търсене и нарастващата конкуренция

    Според южнокорейския технологичен гигант в мобилния бизнес потенциално ще спаднат продажбите на смартфони.

    Samsung прогнозира спад на печалбите за четвъртото тримесечие поради слабото търсене и нарастващата конкуренция

    Samsung Electronics заяви, че очаква спад на печалбата през трите месеца, които ще приключат на 31 декември поради слабото търсене на чипове памет и интензивната конкуренция в смартфоните и потребителската електроника.

    Най-добрият производител на смартфони в света обяви 59% годишен скок в оперативната печалба до 12,35 трилиона корейски вони (около 10,89 милиарда долара) за тримесечието юли-септември, което беше в съответствие с по-ранните насоки. Samsung заяви, че отчасти се дължи на повишено търсене на смартфони и потребителска електроника - продажбата на смартфони, включително нови водещи модели като Galaxy Note20, е отчела близо 50% скок в продажбите.

    „В бъдеще Samsung Electronics очаква печалбата да спадне през четвъртото тримесечие на фона на отслабването на търсенето на чипове памет от страна на клиенти на сървъри и засилване на конкуренцията в мобилните телефони и потребителската електроника“, се казва в изявление на компанията.

    Ниските цени на чипове с памет, използвани от сървъри в центрове за данни, вероятно ще натежат върху основния бизнес с полупроводници през последните три месеца на 2020 г. Търсенето на чипове, използвани в смартфони, персонални компютри и графични процесори, използвани за игрови конзоли и PC се очаква да нарасне, каза Samsung.

    Анализаторите казват, че това вероятно се дължи на засилената конкуренция, тъй като новите Apple iPhone 12 и iPhone 12 Pro ще отнемат известен пазарен дял на южнокорейския производител на смартфони през четвъртото тримесечие. Но дисплеят на Samsung, който смята Apple за клиент, ще види значителен ръст в продажбите на мобилни панели от третото тримесечие поради стартирането на нови смартфони, според южнокорейския технологичен гигант.

    Санджеев Рана, старши анализатор в брокерската компания CLSA, заяви, че има оптимистични прогнози относно представянето на Samsung през 2021 година.

    „През следващата година очакваме ръст на печалбата от 30%. Това ще се дължи на 43% възстановяване на полупроводниковата печалба“, добави още Рана.

    Той каза, че продължаващият спад на средните продажни цени на чипове с памет ще отпадне през първите три месеца на 2021 г. и цените ще се повишат през следващите тримесечия. Очаква се бизнесът на смартфоните на Samsung също да се развива добре поради увеличаване на онлайн продажбите, което включва по-ниски маркетингови разходи за компанията, отбеляза Рана.

    „Следващата година смятаме, че ще бъде добра и за сгъваемите модели телефони на Samsung, добави той.

    За следващата година Samsung прогнозира възстановяване на общото глобално търсене, но споменатите несигурности ще останат по отношение на пандемията на коронавируса.

    Samsung Apple печалба iPhone Samsung Electronics

    Оценка на новината

    0