• Главоломен ръст при цените на земеделски земи

    Главоломен ръст при цените на земеделски земи

    Субсидиите в сектора, разбира се, засилват търсенето, но и намаляват предлагането. Малко фермери и земеделци имат желание да продават земите си, точно защото имат изключително висока доходоносност от тях. Това се забелязва и в онлайн платформите с обяви за земеделски земи. 

    Главоломен ръст при цените на земеделски земи

    Земеделската земя в България продължава да поскъпва. През миналата година, средната цена на декар земеделска земя у нас е била 684 лв. От тогава до сега цената на декар се е увеличила с близо 15%, това съобщават данни на НСИ. Прогнозира се още едно увеличение, отново с около 15%. Според специалисти в областта, това се дължи на нарастващите субсидии, високото търсене и ограниченото предлагане. 


    Според активните купувачи обаче, крайната цена на сделката е с 30-50% по-висока от отчетената в НСИ. Причината е в това, че статистиката се води на декларирана стойност, обикновено – данъчна оценка, която оценка обаче, е различна от крайната покупателна стойност.
    Независимо от всичко, както статистиката, така и пазара отчитат ръст в цените на земеделска земя за пета поредна година. Увеличение има и при средната стойност на рентите, която е нарастнала с близо 8% от 2013 година насам.


    Най-високи ценови нива се отчитат в Североизточния район, предимно Добруджа. Според НСИ цената на декар в района достига до 958 лв. Представителите на сектора, обаче, твърдят друго. Според тях цените в Силистра вървят около 1100 до 1300 лв/дка, а в Добруджа над 1500 лв./дка. Увеличение се отчита и при цените на лозята и овощните насаждения, съответно с 41% и 1.6%.


    Ръстът в цените се дължи най-вече на силното субсидиране в сектора. Данните показват, че 80% от субсидиите отиват при зърнопроизводителите, съответно те са най-заинтересовани да разширят площите си, не само заради финансирането, но и заради добрия пазар на зърно. 


    Субсидиите в сектора, разбира се, засилват търсенето, но и намаляват предлагането. Малко фермери и земеделци имат желание да продават земите си, точно защото имат изключително висока доходоносност от тях. Това се забелязва и в онлайн платформите с обяви за земеделски земи
    Все повече обяви се появяват в категориите „Купувам земя”, отколкото в „Продавам земя”. Купувачите се насочват към обработваеми и поддържани земеделски площи, предимно в Североизточния район на България. 


    Положението е същото и при арендоването на земя. Масово се търси „Арендоване на земя”, докато „Отдаването на земя под аренда” остава на заден план. Това за пореден път показва ниското предлагане на земеделски площи и посеви в България.
    Прогнозите за пазара на земеделска земя, остават непроменени. Очаква се цените да продължават да вървят нагоре. Председателят на Асоциацията на собственици на земеделски земи Стайко Стайков, прогнозира, че районите в които има търсене, то ще се запази, за сметка на ограниченото предлагане. 

     

    земеделски земи цени на земеделски земи земеделие

    Оценка на новината

    5.00