• Изнасяме 48% от селскостапанските си стоки към ЕС

    Изнасяме 48% от селскостапанските си стоки към ЕС

    По-големият дял от продукцията се разпределя в държавите Гърция, Румъния и Германия

    Изнасяме 48% от селскостапанските си стоки към ЕС

    България изнася 48% от селскостапанските стоки към Европейския съюз. По-големият дял от тази продукция се разпределя в държавите Гърция, Румъния и Германия. Това са официалните данни на земеделското министерство за миналата година.

    Аграрният  износ е със 17%-тен дял от общия български ескорт през 2014 година. По-гоямата част отиват за европейските пазари, а от държавите извън ЕС, основни партньори на България са Турция, Либия, САЩ, Русия и Обединените арабски емирства.

    Делът на България за износ на житни култури на световния пазар е около 1%, което я нарежда на 6-то място сред държавите членки . Най-големият производител в това отношение е САЩ, като нейният дял е 19%. След нея веднага се нарежда Индия – с над 8%

    По отношение на износа на царевица, тютюн и фураж на световния пазар, страната ни не заема водещи позиции. Сформираният дял на експорта на тези аграрни агро продукти е 15% от общия селскостапански износ на България. Най-големите износители на царевица в света са Китай, САЩ и Германия.

    Данните сочат още, че челната позиция за износ на слънчоглед в световен мащаб си делят България и Румъния. Преди 2 години, през 2013-та обемът на българския слънчоглед надвишава румънския, но през 2014-та ситуацията се променя и румънците излизат по-напред в класацията

    земеделски земи царевица селскостапански стоки слънчоглед

    Оценка на новината

    0