• Тенденцията за спад в оранжерийното производство се запазва

    Тенденцията за спад в оранжерийното производство се запазва

    Данните в статистиката отразяват и спад в развитието на оранжерийното зеленчукопроизводство. Причината е масираният внос и контрабанда на зеленчуци от чужбина.

    Тенденцията за спад в оранжерийното производство се запазва

    Тенденцията за спад в оранжерийното производство се запазва. Това сочат официалните данни на Аграрния доклад на България за 2015 година, цитирани от Fermer.bg.  През 2014 година площите с оранжерии спадат до 14 120 дка. За сравнение през 2012 година оранжерийните площи са 15 090 дка, а през 2012 – 21 130 дка.

    Данните в статистиката отразяват и спад в развитието на оранжерийното зеленчукопроизводство. Причината е масираният внос и контрабанда на зеленчуци от чужбина, което продължава дълги години.

    Според експерти за 2015-2016 година би могло да се очаква замразяване на тази тенденция, заради стартиралите инвестиционни мерки по ПРСР 2014-2020. Обаче повишение не се очаква.

    От друга страна, намалението на площите отразява и тенденцията все повече малки земеделски производители да отиват в сивата икономика, защото не успяват да се справят с нелоялната конкуренция.

    В момента най-рентабилни се оказват оранжериите, които произвеждат цветя за вътрешния пазар и за износ. Другите оранжерии, които се справят добре на пазара, са тези с производство на „бутикови“ зеленчуци, които главно са предназначени за скъпи ресторанти.

    оранжерийно производство зеленчуци Аграрен доклад на България оранжерийни площи

    Оценка на новината

    0