• Глобяват фермери, които бездействат по европроекти

    Глобяват фермери, които бездействат по европроекти

    Тази мярка се предприема, заради тенденцията парите от еврофондове да не се употребяват и в края на програмния период да се спасяват.

    Глобяват фермери, които бездействат по европроекти

    Шефът на държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов съобщи, че фермери, които бездействат по спечелени от тях европроекти, не само ще губят субсидиите си, но и ще бъдат глобявани.

    Ако бездействието на земеделеца се удължи до 9 месеца, фонд „Земеделие” ще анулира проекта и за фермера ще последва глоба – 5% от размера на субсидията. Ако в спечеления проект има заложени строително-монтажни работи, санкцията настъпва след 12 месечно забавяне.

    За периода 9-12 месеца фермерите трябва да са реализирали поне 20% от разходите за изпълнение на инвестициите. Тази мярка се предприема, заради тенденцията парите от еврофондове да не се употребяват и в края на програмния период да се спасяват.

    По предходната Програма за развитие на селските райони редица проекти за техника на животновъди не можаха да се реализират. Фермерите обаче заявиха, че се отказват от тези инвестиции едва в края на прилагането на програмата. Именно тогава се появи опасност страната ни да загуби тези 100 млн. лв., на колкото възлизаха забавените проекти.

    В последния момент българските власти се споразумяха с Брюксел да отворят през октомври 2015 г. извънреден прием за земеделска техника и така спасиха сумата.

    еврофондове фермери субсидии бездействие по европроекти

    Оценка на новината

    0