• Катаклизмите във фонд „Земеделие“

    Катаклизмите във фонд „Земеделие“

    Фонд "Земеделие", който в последните 9 години разплати близо 15 млрд. лв., се разклати сериозно.

    Катаклизмите във фонд „Земеделие“

    Фонд "Земеделие", който в последните 9 години разплати близо 15 млрд. лв., се разклати сериозно. Само за три дни беше уволнен ключов служител в държавната институция и вътре влезе проверка на ДАНС. Дотук размерът на проверката на ДАНС и специализираната прокуратура е неясен.

    Само два дни преди акцията на ДАНС от фонд "Земеделие" беше отстранен Янаки Червеняков, началник "Договориране по ПМРСР" (с фокус проектите на общини) и свързан " със злоупотреби при завишаването на цените при изграждането на стадион в община Земен.

    Съществуват съмнения за неправомерно използвани средства при неясен подбор. Пример е община Земен, където проверка на "Биловъ" показа,че през 2012г., проект оценен за 1 млн. лв., е получил от фонд "Земеделие" 3.5 млн лв. През това време, човекът, отговарящ за общинските проекти е Янаки Червеняков.  Самият Румен Порожанов отрича всички обвинения към него, под предтекст, че Червенков е бил главен експерт и преди неговото идване.  

    Точен отговор за набраното напрежение около фонда сега няма.Едната версия е, че се търсят виновни за идващите от Брюксел глоби по програмата. Другата версия е, че заинтересовани лица, очакващи финансиране по проекти, се опитват да отстранят Порожанов, който въвел референтни цени и вътрешни оценители, с което се увеличава контрола.

    В крайна сметка, тепърва предстои заключението, дали действията на разследващите целят да се докаже корупция, или просто да се отстрани директорът.

    фонд "Земеделие" Румен Порожанов ДАНС Янаки Червеняков

    Оценка на новината

    0