• Българските картофи не отговарят количествено на търсенето

    Българските картофи не отговарят количествено на търсенето

    Ранната реколта на българските картофи е почти готова и експертите очакват до 20 дни на пазара вече да се появят първите картофи от тазгодишната реколта.

    Българските картофи не отговарят количествено на търсенето

    Ранната реколта на българските картофи е почти готова и експертите очакват до 20 дни на пазара вече да се появят първите картофи от тазгодишната реколта. Това твърди Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

    Според експерта, българските производители не могат да произвеждат количество, което да отговаря на търсенето. За година се купуват повече от 500 000 тона картофи. От тях само 100-120 хил. тона са българско производство. Останалите са вносни.

    Картофи най-често се внасят от Германия, Холандия и Полша. Износ от България – няма. Няма и да има в следващите 10 години, според Каймаканов. Асоциацията се надява на по-добри условия за субсидиране на производителите на картофи.

    Ако това се случи вероятно продукцията ще се увеличи и ще покрие по-голяма част от търсенето. В момента цената на картофите е малко по-висока от обичайното, заради вноса от Египет. Каймаканов смята, че цената на българските картофи може да достигне до 1лв./кг.

    картофи производители на картофи български картофи цена на картофите

    Оценка на новината

    0