Оранжерийното производство отчита силен растеж

През последната година оранжерийното производство у нас се развива с бързи темпове и все повече земеделци се насочват именно към него. Само за 2015г. е отчетен ръст от 16%, това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

През последната година оранжерийното производство у нас се развива с бързи темпове и все повече земеделци се насочват именно към него. Само за 2015г. е отчетен ръст от 16%, това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Танева коментира, че освен при оранжерийното производство, ръст се наблюдава и при производството на плодове, като там процентът е по-висок – близо 52%. „Процентът говори за изсветляване на сектора. Производството на зеленчуци също бележи сериозен ръст. Има култури, които имат в пъти по-голямо производство от миналата година.” – коментира Танева.

Увеличение има и при животновъдството. С цели 11% са се увеличили отглежданите крави в България. Това е възможно, заради направлението под селекционен контрол, което е по-продуктивно. Броят на овцете за последната година също е нараснал с близо 15%.

Танева е категорична, че земеделието у нас трябва да се подкрепя. По време на националната дискусия на тема „ДА! На българските региони – Кърджали”, Танева съобщи, че скоро предстои дискусия с бранша, на която ще се обасъдят възможностите за подпомагане на овцевърдството и говевъдството е по-малки ферми и средни стопанства.

Related posts

Заместник-министър Събев: България подкрепя предложението кризисното подпомагане за агросектора да продължи до края на 2023 година

Заместник-министър Джиков: Сектор „Плодове и зеленчуци“ има висока добавена стойност и осигурява най-много работни места в земеделието

Интелигентното земеделие ще бъде във фокуса на конференция този четвъртък в Пловдив #AGRO 4.0

businessnews.bg използва "бисквитки" (cookies), за да подобрим Вашето изживяване в уебсайта. При продължаване на използването на нашият уебсайт Вие се съгласявате с тях! ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ